Social

Podoleak: Dacă europenii vor înceta să mai ajute Ucraina, ruși vor intra în R. Moldova, apoi în România

Dacă europenii vor înceta să mai ajute Ucraina, rușii vor intra în Republica Moldova și apoi și în România, a declarat consilierul președintelui de la Kiev, Mihailo Podoleak, în cadrul unui interviu pentru Hotnews

Fiind întrebat cum poate contracara ”oboseala europenilor” legată de războiul din Ucraina, în contextul în care ultimele sondaje din România arată că 25 la sută dintre români s-ar opune în acest moment ajutorării Kievului, Podoleak a răspuns:

”Noi încercăm să explicăm natura acestui conflict, a acestui război. Vreau să transmit celor 25% populației din României: voi sunteți de acord ca rușii să vină la voi și să taie copiii voștri? Dacă nu sunteți de acord să ajutați acum Ucraina și nu vă pare rău de tot ce ar putea să se întâmple dacă Rusia nu va fi oprită, rușii vor intra în Republica Moldova și pe urmă vor intra și în România și este posibil ca Rusia să domine în întreaga Europa. De asta noi trebuie să explicăm natura acestui război: Nu este război pentru teritoriu, este un război pentru dreptul de a trăi așa cum vrei tu” a declarat Mihailo Podoleak.

Consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski a vorbit și despre planul de securitate propus de Marea Britanie, Germania și Franța pentru ca Ucraina să înceapă negocierile cu cu Rusia, acesta a ripostat că un asemenea plan nu este și nu va exista.

„După un an de război, după ce zeci de mii de ucraineni au fost uciși, voi ne propuneți să ne punem în genunchi față de Rusia și să începem negocieri. Pentru că asta înseamnă acest plan. Sună foarte straniu: ei au venit aici, au ucis oamenii, au violat și voi ne spuneți că trebuie să începeți negocieri și să le cedați niște teritorii lor. Este foarte straniu să credeți că politica este așa de simplă, se cedează un teritoriu și gata. Atunci am o întrebare: de ce credeți că Rusia se va opri aici? De ce nu credeți că Rusia va merge și mai departe” a menționat Podoleak.

Potrivit lui, naivitatea nu poate fi o parte a unei politici.

”În 2014, europenii ne-au spus să cedăm o parte din teritoriu și va veni pace. A venit pacea după aceasta? Rusia a intrat pe teritoriul nostru, a lansat rachete, a făcut mai multe crime, violuri, în regiunea Kievului, în Zaporojie și alte regiuni. Au încălcat dreptul internațional. Numai acum procuratura noastră a început 70.000 de dosare de tot ce a făcut Rusia. Credeți că Rusia, care și-a strâns toate resursele pentru a lupta cu Ucraina, se va liniști după ce cedăm teritoriile, și nu va merge mai departe. Vreau să înțeleg de unde această naivitate. Dacă Rusia va veni aici, va finanța acte teroriste pe teritoriul Ucrainei și asasinate politice, inclusiv a liderului țării. Această zonă va fi una gri la hotarele țării voastre și nu înțeleg de ce ați vrea se întâmple acest lucru” a mai declarat consilierul lui Zelenski.

Podoleak consideră că, în primul rând, Europa trebuie să înceteze să-i mai fie frică de Rusia. În al doilea rând, Europa trebuie să înțeleagă că nu va mai exista lumea așa cum ea a fost până la război.

De asemenea, oficialul de la Kiev a caracterizat atitudinea României față de Ucraina ca fiind perfectă.

”Guvernul României înțelege foarte clar esența acestui război și care sunt riscurile dacă acest război nu se va termina. România a susținut Ucraina și a inițiat și inițiază mai multe discuții sau mai multe proiecte importante. De asemenea, a devenit pentru noi, pentru Ucraina, un hub de transport și de logistică foarte important. Cu siguranță, o să avem mai multe întrebări care vor trebui discutate în cadrul relațiilor bilaterale. Avem relații bazate pe încredere și sunt convins că ne vom înțelege pe toate punctele aflate în discuție”, a conchis Podoleak.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *