Război

Podoleak: Până la 13.000 de militari ucraineni au fost uciși de la declanșarea invaziei rusești

Cel mult 13.000 de militari ucraineni au fost ucişi de la declanşarea invaziei de către Rusia, în luna februarie, a afirmat joi, 1 decembrie, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP, transmite Agerpres

„Avem estimări oficiale din partea Statului Major (…). Acestea se situează între 10.000 (…) şi 13.000 de morţi”, a precizat Mihailo Podoleak, unul dintre consilierii lui Volodimir Zelenski, la postul ucrainean 24 Kanal (Channel 24). 

Potrivit lui Podoleak, şeful statului ucrainean va face publice datele oficiale „atunci când va veni timpul”. 

Atunci când ocupanții ruși luptau în luna iunie pentru a ocupa întreaga regiune Lugansk, în estul Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că ţara sa pierde „între 60 şi 100 de soldaţi pe zi, ucişi în acţiune, şi în jur de 500 de persoane rănite în acţiune”.

În tabăra adversă, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a afirmat în septembrie că 5.937 de soldaţi ruşi fuseseră ucişi până la acea dată de la începutul conflictului pe 24 februarie. 

Cele două părţi adverse sunt suspectate să minimizează amploarea pierderilor de vieţi omeneşti, pentru a evita să afecteze moralul trupelor lor. 

Şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, a estimat în luna noiembrie că peste 100.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi de la declanşarea invaziei şi că pierderile erau probabil de acelaşi ordin de partea ucraineană. Aceste cifre – care nu pot fi confirmate din surse independente – sunt cele mai precise furnizate până la ora actuală de guvernul american. 

De asemenea, mii de civili au fost ucişi în acest cel mai violent conflict armat din Europa din ultimele decenii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *