Actualitate

Poduri „inexistente” dintre fraţi. Am avut 27 de poduri peste Prut, astăzi mai funcționează doar câteva

Acum aproape un secol, pe râul care desparte astăzi două state şi un popor au fost 27 de poduri. Mulţi basarabeni nădăjduiesc că podurile de cândva vor reapărea, mai ales că în ultimii ani politicienii de la Bucureşti şi Chişinău le-au alimentat speranţele cu multe promisiuni.

Astăzi, la Prut există nouă poduri, dintre care şase rutiere (Lipcani-Rădăuţi-Prut, Costeşti-Stânca, Sculeni-Sculeni, Leuşeni-Albiţa, Cahul-Oancea, Giurgiuleşti-Galaţi) şi trei feroviare (Ungheni-Iaşi, Stoianovca-Fălciu şi Giurgiuleşti-Galaţi).

Podul peste Prut, proiectat şi construit de Gustave Eiffel

În mai 1945 existau 27 de poduri şi rămăşite de poduri

Potrivit unui document găsit de istoricul Mihai Taşcă, Consiliul Comisarilor Poporului al RSS Moldoveneşti stabilea, la 19 mai 1945, un program de curăţare a albiei râului Prut din preajma următoarelor „poduri exploadate şi distruse“: Lipcani-Rădăuţi; Bădragii-Vechi-Şerpeniţa; Stânca-Branişte; Bederei-Santa Maria – 2 bucăţi; Valea Rusului-Lucăceni; Taxobeni-Caragea; Sculeni-Mitropolie; Ungheni-Valea-Lungă – 3 bucăţi; Buzdugani-Buzdugani – 2 bucăţi; Costuleni-Costuleni – 2 bucăţi; Nemţeni-Cotul Morii; Leuşeni-Râşeşti; Sărata-Răzeşi-Săratu; Leova-Bumbăta – 3 bucăţi; Hănăsenii Noi-Berezeni; Leca-Fălciu; Goteşti-Cârja – 2 bucăţi; Vadul lui Isac-Măstăcani şi Brânza-Frumuşiţa.

Recent la Leova-Bumbăta a fost „construit” primul pod nou peste Prut de la anexarea Basarabiei, este vorba despre un pod flotant pe bază de pontoane.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. La cât de dornici sunt maldavenii de reunire și podurile existente sunt prea multe.
    Lor li trebui oleacî di gulai sovietic, multî dughialî și olecuțî și hrișcî. Șî gata, dacă li mai pui șî niști propagandă moscălească, sunt în al nouălea cer.

    1. Ce vina poarta Basarabia ? Daca Romania n-a fost in stare s-si apere teritoriile pierdute, predate ocupantilor si mongolilor din est !!!

      1. România a intrat în wwII pentru a își recupera teritoriile pierdute. Ordinul șefului statului român începea așa: „ostași vă ordon treceți Prutul…”. Și l-au trecut, au recâștigat cu jertfă de sânge Basarabia. Din păcate mersul războiului nu ne-a fost favorabil. Cetățenii RM au libertate de 32 de ani. Libertate să citească, să se documenteze, să vadă cu ochii lor, să înțeleagă. Cine îi oprește??? Ce „vină” are România că acești cetățeni nu vor să vadă adevărul ,nu vor să iasă din mentalități și prejudecăți pobedist-bolșevice, nu vor să se recunoască români???
        Le dorim „statalitate” cât mai grea și pobede câte vor!!!

  2. Pt BUREBISTA
    In cazul dac nu ești un trol pecenego/ rașist, care urmareste doar dezbinare atunci, concluzia dedusa in mod silogistic din “ragaielele” tale veninoase si pline de ura in adresa moldovenilor romani e una de neglijat: ai nevoie de un consult la TARTACA, amice…

    1. De-atâta bîzâi tu uespi??? Moldovenii ăia români (cu pașaport românesc adică) sunt demult fugiți din bantustanul pobedist numit cu mare pompă republică. Moldoveni români nu am văzut decât în partea de Moldovă (52% din teritoriul istoric) ce a rămas României. În rest am văzut niște bolșevici ce vorghesc moldovinești și pe care nici în coor nu-i doare de neamul românesc. Despre ce dezbinare bîzâi tu pe aici??? Ce mare unitate de gândire, simțire, idei există în societatea eterogenă numită pompos „națiunea civică molodvenească”??? Ia un „moldovean” de la nord, unul din centru și unul din sud și o să vezi că nici măcar nu se pot înțelege în „limba de stat”. Asta în condițiile în care etnia „moldovenească” + română au împreună 82% din total populație. Ce mai e de zis???
      Sunteți bravo șî tăt normal!!! Numai că e bine să rămâneți în bula voastră pobedistă.

    2. exact si eu sunt satul de comentariile lui burebista, eu sunt român căsătorit cu moldoveanca si cunosc foarte bine moldoveni si nu sunt asa cum scrie troll acesta de burebista, majoritatea toti se considera romani dar din zece mai sunt câțiva carr totusi zic da suntem acelasi neam si popor dar ce are București de oferit inca alta coruptie si saracie? ce schimba in asta fata de moldova? tot asa e si la voi! ce sa ii mai reproșezi?

      1. Se considera romani ,cand esti tu de fata!Cand pleci ,ce e la gura lor ,ghini ca au plicat romanii!Mai usor ,ca si eu am neamuri acolo si le cunosc ipocrizia!Bure ,zii mai departe!

      2. Băi Haurențiu tu ești român cum sunt eu chinez. Se vede după cum scrii, câtă română cunoști și ce mod de exprimare ai. Ești un cetățean maldavan ofuscat că i se arată oglinda și se vede așa cum e: și calic și pro… și sărac cu duhul, dar cu coada pi sus șî cu rânza mari. Hai davai pobeda, tăt normal șî bravo în pobedistan.
        O să zic de bine despre pobedistanul molotovenist când:
        – nu o să mai fie membru csi
        – nu o să mai cerșească bani de la România fără să arate pic de recunoștință în schimb
        – o să se poată autosusține dpdv economic, fără cerșetorie la nivel „statal”
        – o să închidă „autonomia” găgăuță
        – o să impună legea moldovenească (așa cum e ea) și în Transnistria și o să vedem lideri transnistreni judecați pentru separatism.
        Ce zici Haurențiu, cam în câte sute de ani se întâmplă???

        1. BUREBISTA , hai ca iti raspund eu in locul lui Laurentiu: daca romanii din partea dreapta a Prutului vor considera RM “coada sarpelui” de care te poti lasa ca sa te salvezi si atunci salvat fiind (memru NATO sI UE), sa stai cu manile in brau si sa tot privesti de “sus in jos”peste Prut impartind dogeni, ca, vezi Doamne, milogii astea au de indeplinit niste conditii, sarcine pe care de unii singuri nu le va reusi…si e stiut de ce, nu se va indeplini NICIODATA si iti explic de ce, e foarte simplu si totodata e ft complicat. Lista (pertinenta) cu conditionari de tine insirata mai sus sunt CONSECINTELE a unei cauze majore, pe care ai omis-o, si legatura intre cauza si consecinte ramane, daca esti de buna credinta, dupa tine….

  3. Bine Burebista te sustin , de aici din Bucuresti sincer m-am cam saturat de atatia frati , numai pe pomana si injuraturi cu mana intinsa prin piata Victorie (pentru cine cunoaste) , nu va place de Romania nici o problema predati pasapoartele si renuntati la cetatenie nu va luat nimani cu japca sa va faceti romani , stati acolo ca stati bine ,nu ma deranjeaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *