Opinii și Editoriale

Poets in Transylvania

Așa au apărut festivaluri, reviste, tabere de scriere creativă, antologii, proiecte. De departe cel mai ambițios proiect al lor e Festivalul Internațional de Poezie Poets in Transylvania, unde anul acesta am avut norocul să mă număr printre invitați împreună cu Alexandru Vakulovski. Festivalul s-a desfășurat (unde altundeva?) la Sibiu între 21 și 27 septembrie. Invitați din 14 țări, în număr de 25, dar și mulți poeți foarte tineri din România (Bistrița, Cluj, Iași, București).

Sunt foarte multe lucruri de povestit și probabil nu mă voi opri la un singur text, pentru că, din nou, am simțit lipsa unui astfel de festival la Chișinău. Lecturile cu invitații au avut loc în trei seri consecutiv. Poeții citeau în limba lor, iar cu ajutorul lui Vlad Pojoga și a unui videoproiector spectatorii puteau urmări poemele în engleză. Pentru cei care nu știau engleză, lectura putea fi urmărită cu sprijinul revistei antologice Zona Nouă, unde au fost incluse toate textele pregătite pentru eveniment. Un lucru, de asemenea, foarte bine făcut. Pentru că, de obicei, antologiile festivalurilor conțin de la unul la trei texte, insuficiente pentru a-ți face o părere despre un poet.

Am avut bucuria să reîntâlnesc oameni dragi, de la organizatorii sibieni la poeții Adela Greceanu, Domnica Drumea, Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Claudiu Komartin, Marius Conkan, Ștefan Manasia; să îi cunosc mai bine pe jurnaliștii și poeții din România sau din străinătate. Oameni de care să te bucuri ca Stephen Wats (Anglia), Tara Skurtu (SUA), Efe Duyan (Turcia), Eli Bădică sau Luiza Vasiliu.

Masa aproape rotundă la care ne adunam zilnic ne permitea să ne cunoaștem, fiecare avea posibilitatea să discute cu ceilalți invitați. Vă spun cu sinceritate că Poets in Transylvania a egalat și depășit majoritatea întâlnirilor de acest tip la care am participat nu doar în România, ci și în străinătate. Am avut parte de muzică bună, poezie de calitate, revederi și bucurii. Îmi pot imagina oboseala organizatorilor, dar sunt convinsă, a meritat din plin și fiecare invitat își va aminti cu plăcere peste mii de kilometri și de zile de Festivalul Internațional Poets in Transylvania.

P.S. Siteul festivalului, pentru cei care au acces la internet, e: http://poetsintransylvania.com/

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *