Externe

Poliția britanică pune capăt anchetei asupra oligarhului rus Mihail Fridman

O anchetă în curs de desfășurare împotriva oligarhului rus Mihail Fridman, care face obiectul unor sancțiuni din partea UE și a Regatului Unit, a trebuit să fie abandonată, a confirmat vineri, 15 septembrie, pentru AFP, Agenția Națională pentru Criminalitate din Regatul Unit (NCA), transmite Le Figaro.

„NCA poate confirma că nu va lua alte măsuri împotriva lui Mihail Fridman în baza mandatului executat la Athlone House (nordul Londrei) în decembrie 2022”, a precizat agenția într-un comunicat trimis către AFP. „Investigațiile continuă cu privire la suspecții asociați care fac parte din ancheta mai amplă”, a adăugat aceasta.

Imperiul

Potrivit cotidianului The Times, NCA a recunoscut că percheziția la domiciliul său a fost ilegală și că acuzațiile împotriva sa, printre care tentativă de evitare a sancțiunilor, spălare de bani, fraudă și sperjur, au trebuit să fie abandonate. El a adăugat că NCA va trebui să îi plătească daune, să îi achite cheltuielile de judecată și să restituie banii confiscați. În iulie, oligarhul, care locuiește la Londra, a primit permisiunea instanțelor de a contesta percheziția efectuată la 1 decembrie la proprietatea sa din nordul Londrei, evaluată la 65 de milioane de lire sterline (75,5 milioane de euro).

Mihail Fridman, în vârstă de 59 de ani, cetățean ruso-israelian, a făcut avere începând cu sfârșitul URSS și deține un imperiu care variază de la petrol și gaze la bănci, telecomunicații și distribuție. În 1991, el a cofondat Alfa Bank, una dintre cele mai mari bănci din Rusia.

El a fost plasat pe lista personalităților sancționate de Uniunea Europeană și de Regatul Unit pentru apropierea de Moscova, în ciuda criticilor sale față de invazia Rusiei în Ucraina. Bunurile sale au fost înghețate, dar el a contestat apropierea sa de guvernul rus și a lansat mai multe proceduri împotriva sancțiunilor impuse împotriva sa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *