Chișinău

Poliția municipală va fi finanțată de MAI. Chirtoacă,ironic: „Davai, do svidania!”

Șefa Direcției Finanțe din cadrul Primăriei, Veronica Herța, a prezentat proiectul bugetului municipal pentru anul viitor. În 2013, autoritățile Chișinăului prevăd venituri de 2,643,7 miliarde lei (cu 8,9% mai mult decât în 2012) și cheltuieli de 2,664,5 miliarde lei. Sursa principală de venituri va fi, în mod tradițional, impozitul pe venit de la salariu. În 2013 se prevăd anumite modificări în distribuția banilor, ca urmare a modificării Legii finanțelor publice locale. De la 1 ianuarie, poliția municipală nu va mai fi finanțată din bugetul municipal, ci din cel de stat. Această modificare a provocat mirarea primarului general. „Care sunt măsurile de descentralizare întreprinse de Guvern? În anii 90, a avut loc o descentralizare parțială a poliției prin finanțarea din bugetul local, iar acum îi spunem „Davai, do svidania” (rom. Hai, la revedere)”, a comentat ironic Dorin Chirtoacă. 

Totodată, începând cu anul 2013, 30 de instituții școlare din suburbii vor fi întreținute de municipiu. Modificarea a fost făcută conform legii 91, care prevede trecerea din subordinea nivelului I la nivelul II al unităților de învățământ.

În același timp, primarul general a propus sporirea cheltuielilor pentru suburbii și reparația drumurilor. „Vrem să creștem investițiile de la două milioane la trei milioane pentru fiecare localitate din suburbie, iar pentru reparația drumurilor să sporim cheltuielile de la 0,5 milioane la un milion de lei”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Timpul.md (I.M.)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *