Actualitate

Politica liderului socialist este considerată o mare rușine în satul natal. Sadova lui Igor Dodon vrea un viitor European! Recomandat

Actuala politică a consăteanului lor, socialistul Igor Dodon, este criticată dur și oamenii din sat consideră că băiatul bun de altădată și-a vândut sufletul rușilor și vrea să ne vândă, acum, și țara.

Mai mult, promisiunile făcute de acesta în fața sătenilor au fost simple vorbe-n vânt , de aceea lumea spune că e puțin probabil ca fiul respectabilei profesoare de limbă română să adune, din tot satul, mai mult zece voturi la alegerile din 30 noiembrie curent.

„Numai vorba e de el!”

De la intrarea în sat, mi-a atras atenția o casă de gospodari, cu un tricolor arborat chiar la poartă. Stăpânii, Gheorghe și Teodora Dodon, sunt doi oameni plini de umor și de viață. Trebuie să vă spunem că localitatea Sadova e plină de „Dodoni”, acest nume fiind cel mai frecvent, doar că puțini sunt cei care azi susțin politica antinațională a celui care ar trebui să fie mândria satului. Dl Gheorghe arată spre tricolorul arborat și zice că nu îl va da jos pentru nimic în lume. Sadovenii, spune el, și-au ales calea europeană și nimeni nu îi poate întoarce din drum. „Fostul comunist s-a vândut Rusiei, ne-a vândut țara și în sate are pe te miri unde câte un susținător. Degrabă va veni cu agitația electorală, dar noi demult nu mai suntem proști să îl credem. A promis în primăvară că va face gard la cimitir, că va asfalta drumul până acolo, dar numai vorba din el”, povestește bărbatul, care este convins că socialistul abia de va reuși să adune 20 de oameni la adunarea de săptămâna viitoare.

Dacă ar fi ales calea consătenilor, azi ar fi dus în brațe

Și la primărie găsesc un tricolor alături de drapelul Uniunii Europene. Medicul de familie din sat, Leonid Zagaevschi, confirmă spusele sfătosului domn Gheorghe și mai adaugă că Dodon se uită cu un ochi la Rusia, dar la odihnă tot în Europa pleacă! El una zice și alta gândește, e sigur doctorul, care ar vrea, totuși, să îi mulțumească pentru NIVA dăruită punctului medical din sat. Dar chiar și cu cadou, dl Zagaevschi a preferat să voteze un partid de orientare europeană. La hram, doctorul i-a propus socialistului, care le-a adus artiști să le cânte, să adere la un partid de la guvernare. Atunci, răspunsul lui era că se va mai gândi…

„Ne-am bucurat extrem de mult când a plecat de la comuniști și când l-a votat pe Nicolae Timofti la funcția de președinte. Și acum ce face? În sat, nu are niciun membru de partid. Ne întrebăm de unde ia banii pentru atâta agitație, dar știm răspunsul. Ehe-he, ne-a promis canalizare, apeduct, dar numai dacă ajunge în Parlament. Dacă ar fi mers într-un pas cu sătenii, ar fi ales integrarea în Uniunea Europeană, l-am fi dus acum în brațe. Ideile lui politice sunt o mare rușine pentru satul nostru. Vrea să ne ducă într-o uniune vamală, care nici macar nu există”, completează, revoltată, Ecaterina Ciubuc, secretara primăriei. Potrivit doamnei, socialiștii din sat sunt și obraznici, devastând panourile altor partide, instalate prin sat. Ca sadovean, afirmă femeia pe șleau, l-aș vota, dar ca politician – NICIODATĂ! „Tare mă tem să nu blesteme copiii și nepoții alegerile din 30 noiembrie”, își face griji secretara primăriei.

Casa lui Dodon, ca o vilă de lux a celor pe care îi slujește

Primărița, din neamul Dodonilor și ea, drept că pe altă linie, Ecaterina, este cetățean al R. Moldova și al României și votul dat unui comunist sau fost comunist, spune ea, ar însemna să renunțe la demnitate. Banii mulți, cheltuiți pentru propagandă electorală, crede primărița, mai bine partidele le-ar da oamenilor săraci și familiilor vulnerabile, decât i-ar irosi pe foile volante, care nici nu ard. Deh, dacă hârtia e de calitate.
Casa familiei lui Igor Dodon este, de departe, cea mai țanțoșă din sat. Cu o răstignire la poartă, cu un gard impunător, cu alee, cu foișor, amintește de vilele de lux ale celor pe care îi slujește el. Peste drum – garduri risipite, case abandonate, lume tristă și îmbătrânită. O bună parte din locuitori au plecat prin lume după un destin mai bun. Sadova, satul care crede în drapele, numără acum 2. 700 de locutori, dintre care cu drept de vot 2.500. Cancerul este una din bolile din cauza cărora mulți sadoveni pleacă în lumea celor drepți. În fața primăriei, un mic monument în memoria celor deportați de regimul sovietic comunist. Polițistul de sector este schimbat destul de des, unii reușind să avanseze. Bărbați sunt cu 200 mai mulți decât femeile, care au plecat peste hotare să muncească și să întrețină familiile. Sadovenii, unde poate fi gustat cel mai bun vin, așteaptă și ei alegerile. Pentru a infirma, parcă, dictonul „In vino veritas”, directorul fabricii de vin din localitate, despre care „Evenimentul zilei” a scris că a ajuns în pragul falimentului din cauza embargoului impus de Rusia, se declară, culmea, susținătorul lui Dodon.

Alianța proeuropeană, la Sadova, se împacă bine și, în general, sadovenii sunt foarte uniți. Oamenii din sat au însă un crez ferm: Partidele care sunt împotriva valorilor naționale și vor să ne vândă țara, nu vor fi votate niciodată, oricât de multe ar promite.

Sursa: evz.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *