Actualitate

Politicienii din Germania încearcă să explice publicului de ce se tem să ajute Ucraina

Berlinul a spus că „Ucraina însăși va determina ceea ce va fi un sfârșit de succes al războiului pentru ea”.

În a patra lună a invaziei militare pe scară largă de către Rusia, Germania nu face tot posibilul pentru a ajuta Ucraina, pentru a nu provoca declanșarea unui al treilea război mondial.

Această opinie a fost exprimată de ministrul economiei german Robert Habek, potrivit Bild.

„Nu facem tot ce este posibil… Nu vrem și nu trebuie să devenim participanți la război. Nu numai din cauza fricii pentru viețile soldaților noștri care vor muri pe câmpul de luptă, ci și pentru că în acest fel vom asfalta calea pentru un război global. Prin urmare, nu facem tot ce putem, ci facem tot ce putem face acum în mod responsabil pentru a ajuta Ucraina„, a explicat Khabek.

Habek a remarcat că Berlinul „sprijină Ucraina în scopurile sale militare” și a dat asigurări că „Ucraina va determina ea însăși ceea ce va fi un sfârșit de succes al războiului pentru ea”.

Încheierea cu succes a războiului înseamnă a nu pierde. Victoria este un concept deschis. Nu vreau să speculez ce ar putea însemna toate acestea, dar există multe modalități de a pune capăt cu succes acestui război… La un moment dat, va exista un dialog diplomatic. Desigur, această oportunitate poate apărea doar atunci când Putin nu mai poate câștiga militar”, a subliniat Khabek.

Publicația germană Welt a publicat anterior documente care afirmă că cancelarul german Olaf Scholz a refuzat să furnizeze Ucrainei arme grele precum tancuri și transportoare blindate de personal, invocând acorduri cu aliații NATO. În același timp, țara a furnizat cu greu arme ușoare de la sfârșitul lunii martie.

Conform listei, Germania a trimis la mijlocul lunii mai 3.000 de mine antitanc și 1.600 de mine antitanc direcționale specializate. Dar prima livrare, trimisă în Ucraina cu o lună mai devreme, conținea doar piese de schimb pentru mitraliere, incendiare, cabluri de detonare, posturi radio, grenade de mână, încărcături explozive și mine.

Potrivit părții ucrainene, ultima livrare de arme antiaeriene și antitanc din Germania a avut loc în urmă cu mai bine de două luni – pe 25 martie. Ajutorul a inclus 2.000 de rachete Panzerfaust 3 și 1.500 de rachete antiaeriene Strela.

Cu toate acestea, conform listei ucrainene din 29 martie, necesitatea acestor muniții a rămas în continuare. Soldații aveau nevoie și de rachete antinavă de tip Harpoon.

Pe 29 mai 2022, ministrul german al Economiei și Protecției Climei, Robert Habek, a negat unele informații din presă despre poziția lentă a țării cu privire la asistența militară acordată Ucrainei în confruntarea cu Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Au dreptate nemtii ca le este teama. Si noua romanilor ne este teama. Am pierdut sute de mii de oameni si teritorii romanesti in ww2. Pentru Basarabia, istoric romaneasca. Acum basarabenii ne trateaza cu curul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *