Actualitate

Politicienii își scot budionovka și pun pe cap cușma. Dacă va fi nevoie, își vor pune o căciulă europeană.

La Comisia Electorală Centrală au fost înregistrate deja 16 grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor, în vederea susținerii candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova. Printre aceștia, se numără lideri deja binecunoscuți de popor, dar apar și nume noi pe arena politică. Până pe 30 octombrie, când cetățenii își vor alege viitorul președinte, oamenii simpli critică clasa politică și se arată nemulțumiți, pentru că nu au cu cine vota.

Olga, 26 de ani, studentă
Sunt dezamăgită de toți candidații care vor să ocupe fotoliul de președinte. Niciun candidat nu îndeplinește nici pe aproape așteptările mele referitor la cum trebuie să fie un președinte. Ar fi o minune să apară cineva bun, pe care să îl voteze oamenii și să asistăm la schimbările pe care toți le așteaptă. O să merg la vot, desigur, dar, probabil voi strica buletinul de vot, pentru că nu am pentru cine vota cu toată inima.

Ion, 73 de ani, pensionar
Sunt candidați răi și buni. Cei care au bani vor câștiga. Vor câștiga, pentru că își pot cumpăra voturile. La noi totul se vinde și se cumpără. Basarabeanul nostru de când este, a fost trădător. Eu cred că tinerii, care au împlinit 25 de ani, sunt mai liberi. Mai trebuie, totuși, să treacă încă două decade a câte 25 de ani și apoi se vor mai schimba lucrurile, când va zdohni (n.red.: muri) ultimul comunist poate vom avea și noi dreptate. Dacă toate femeile vor vota pentru Maia Sandu, poate vom avea schimbări.

Mihaela, 18 ani, elevă
Eu nu vreau să mă implic în politică. Nu cred că am să mă duc la votare, pentru că nu mă interesează politica.

Evghenii, 21 de ani, student
Nu voi participa la alegerile din toamnă. Nu văd sens să votez pentru cineva.

Alexandru, 50 de ani, antreprenor
Candidații de azi sunt cei de ieri. Noi am văzut cum ei s-au manifestat până acum și cred că nimic nou nu vor face. Ei urmează aceeași politică de mulți ani, care nu aduce progrese. De ce să nu acceptăm o persoană nouă și tânără din vest? Cineva cu experiență, care nu cunoaște sistemul nostru pe dinăuntru ar putea să schimbe lucrurile. Să vină și să preia puterea cu o echipă de vreo zece persoane. Ceea ce aveam acum, este o schemă politică răsuflată. Toți cei care intră în politică, se acomodează foarte bine în fotolii și nu fac nimic pentru oameni. Politicienii își scot budionovka (n.red.: șapca comuniștilor din Rusia) și pun pe cap cușma. Dacă va fi nevoie, o vor scoate pe asta și vor îmbrăca o căciulă europeană. Sistemul așa cum a fost, a rămas neschimbat. Președinții de colhoz cum au fost puși în fotolii, așa stau până în ziua de azi. Până nu va fi schimbat acest „comitet agrar” cu oameni tineri, activi și cu perspectivă, vom bate pasul pe loc. Noi stăm într-o văgăună de 25 de ani și nimic bun nu se întâmplă.

Haritina, 75 de ani, pensionară
Toți candidații promit că vor schimba lucrurile în bine, însă nu toți realizează aceste promisiuni. Nu mă interesează câți candidați sunt, eu voi alege să votez pentru Dodon, fiindcă el are o echipă bună de oameni în spatele lui.

Victor, 30 de ani, șomer
Nu prea îmi plac candidații care au fost prezentați. Eu nu cred că ei vor rezolva ceva. Nu știu dacă voi fi în țară atunci când va trebui să-mi exercit dreptul la vot. Nu merită niciunul.

Alexandru, 45 de ani, șofer
Candidații sunt toți aceiași care au ocupat scena politică acum mulți ani. Nimic bun nu au făcut și, dacă îi alegem pe ei, lucrurile nu se vor schimba în țară. Dacă voi fi acasă, atunci voi participa la alegeri. Sunt șofer de curse lungi și nu știu unde voi fi la sfârșit de octombrie.

Veronica, 40 de ani, vânzătoare
Eu nici nu știu ce să spun la această întrebare. Soțul mi-a spus într-o seară că în toamnă vor fi alegeri. Am auzit că Dodon candidează. Eu nu prea înțeleg politica. Am 40 de ani și nu am votat niciodată, nici nu știu dacă vreau să merg la alegerile din toamnă.

Iulian, 25 de ani
Am fost plecat peste hotare și nu am auzit despre alegerile de care vorbiți. Nu mă interesează politica. Voi participa sau nu la votare? Nu știu, nu cred, pentru că nu am buletin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *