CSI / RusiaInternațional

Politico: China trimite în secret Rusiei suficiente echipamente pentru a dota o armată. Livrările pun în discuție sancțiunile occidentale

Fotografiile postate pe site-ul companiei chineze arată un bărbat înalt, caucazian, cu o tunsoare și un nas turtit, care inspectează vestele antiglonț la fabrica sa.

„În această primăvară, unul dintre clienții noștri a venit la compania noastră pentru a confirma stilul și cantitatea de veste antiglonț și a testat cu atenție calitatea vestelor noastre”, a declarat cu mândrie în martie pe site-ul său web Shanghai H Win, un producător de echipamente de protecție de nivel militar. Clientul „a confirmat imediat în mod direct cantitatea comandată de veste antiglonț și intenția de cumpărare ulterioară”, transmite G4media.

Identitatea clientului zâmbitor nu este clară, dar există șanse mari ca acesta să fi fost rus: Potrivit documentelor vamale obținute de POLITICO, cumpărătorii ruși au declarat comenzi pentru sute de mii de veste antiglonț și căști fabricate de Shanghai H Win – articolele enumerate în documente se potrivesc cu cele din catalogul online al companiei, dezvăluie Politico.

Dovezile de acest gen arată că China, în ciuda apelurilor Beijingului la pace, se apropie de linia roșie, livrând Rusiei suficiente echipamente neletale, dar utile din punct de vedere militar, pentru a avea un impact material asupra războiului de 17 luni al președintelui Vladimir Putin în Ucraina. Echipamentul de protecție ar fi suficient pentru a dota mulți dintre oamenii mobilizați de Rusia de la invazie. Apoi, există drone care pot fi folosite pentru a direcționa focul de artilerie sau pentru a lansa grenade și lunete optice termice pentru a ținti inamicul pe timp de noapte.

Aceste transporturi indică o lacună de mărimea Chinei în încercările Occidentului de a împiedica mașina de război a lui Putin. Vânzarea așa-numitei tehnologii cu dublă utilizare, care poate avea atât utilizări civile, cât și militare, lasă suficientă negare pentru autoritățile occidentale care caută motive pentru a nu se confrunta cu o putere economică uriașă precum Beijingul.

Puterea de război a exporturilor de produse cu dublă utilizare ale Chinei către Rusia este confirmată de datele vamale. Și, în timp ce Ucraina este și ea un client al Chinei, importurile sale de majoritatea echipamentelor menționate în acest articol au scăzut brusc, după cum arată cifrele.

Rusia a importat drone din China în valoare de peste 100 de milioane de dolari până acum în acest an – de 30 de ori mai mult decât Ucraina. Iar exporturile chinezești de ceramică, o componentă utilizată în veste antiglonț, au crescut cu 69% către Rusia, ajungând la peste 225 de milioane de dolari, în timp ce au scăzut cu 61% către Ucraina, ajungând la doar 5 milioane de dolari, arată datele vamale chineze și ucrainene.

„Ceea ce este foarte clar este că China, cu toate afirmațiile sale că este un actor neutru, susține de fapt pozițiile Rusiei în acest război”, a declarat Helena Legarda, analist principal specializat în politica de apărare și externă chineză la Mercator Institute for China Studies, un think tank din Berlin.

În cazul în care China ar depăși linia roșie și ar vinde arme sau echipamente militare Rusiei, Legarda a spus că se așteaptă ca UE să aplice sancțiuni secundare care să vizeze susținătorii războiului de agresiune al lui Putin.

Dar, a adăugat ea, este puțin probabil ca echipamente precum vestele antiglonț, imaginile termice și chiar dronele comerciale care pot fi folosite în operațiuni ofensive în prima linie să declanșeze un răspuns.

„Apoi, există această situație în care ne aflăm în acest moment – toate aceste componente sau echipamente cu dublă utilizare și cum le tratezi”, a explicat Legarda. „Nu m-aș aștepta ca UE să poată fi de acord cu sancțiuni în acest sens”.

Client dispărut

Shanghai H Win, ca și alte companii chineze care produc echipamente cu dublă utilizare, s-a bucurat de o creștere a afacerilor de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

„Din cauza războiului, o mulțime de companii comerciale ne caută și ne întreabă: „Faceți acest tip de veste?”. Am primit o mulțime de solicitări”, a declarat un reprezentant de vânzări la telefon pentru POLITICO.

La început, reprezentantul a spus că Shanghai H Win nu avea voie să exporte direct în Rusia decât dacă armata chineză emite un certificat și dacă poate furniza documente justificative despre clientul final.

Cu toate acestea, când a fost întrebat cine este bărbatul din imagini și de unde provine, reprezentantul a negat că acesta ar fi fost măcar un client – chiar dacă pe site-ul web scria acest lucru.

„El este clientul clientului nostru. Nu putem să-l întrebăm direct: „De unde ești?” Dar cred că poate este din Europa – poate din Ucraina, poate din Polonia, poate chiar din Rusia. Nu sunt sigur.”

La scurt timp după apel, Shanghai H Win a retras de pe site-ul său postarea în care apărea clientul misterios.

Cine sunt cumpărătorii?

Așadar, cine sunt mai exact acești clienți? Dovezile privind afacerile – importatorii, furnizorii și descrierile produselor – pot fi găsite într-un registru de declarații de conformitate de către oricine are acces la internetul rusesc și este familiarizat cu clasificările vamale internaționale.

Într-un reportaj anterior, POLITICO a căutat în aceste declarații și a găsit dovezi că gloanțe de lunetist fabricate în Statele Unite ajungeau în Rusia, unde erau disponibile gratuit pe piața neagră.

Declarațiile permit cumpărătorului final să certifice că produsele sunt autentice și, de fapt, fac posibilă importul de bunuri fără acordul expres al producătorului. În cazul în care mărfurile sunt comercializate prin intermediul unui intermediar, este posibil ca producătorul să nu știe nici măcar că mărfurile sale ajung în Rusia. Cu toate acestea, registrul poate fi căutat, astfel încât este încă ușor de găsit cumpărătorii finali ai kitului chinezesc.

Unul dintre aceștia este Silva, o companie cu sediul în îndepărtata regiune siberiană estică Buryatia. Aceasta a depus declarații în luna ianuarie a acestui an, detaliind comenzi pentru 100.000 de veste antiglonț și 100.000 de căști de protecție. Producătorul? Shanghai H Win.

Astfel de importatori poartă adesea amprenta unor firme „de o zi”, așa cum sunt cunoscute în Rusia companiile fantomă, înființate de actori care doresc să își ascundă afacerile. Acestea tind să fie noi, sunt listate la adrese rezidențiale obscure și au puțin personal sau active. Deseori, situațiile lor financiare nu raportează nivelurile de cifră de afaceri pe care le-ar implica înregistrările.

Potrivit documentelor publice, Silva a fost înregistrată abia în septembrie anul trecut. Ea a raportat venituri zero pentru 2022. O căutare pe Google Street View a adresei sale din Ulan-Ude, capitala Buriației, îi duce pe vizitatori la un bloc de apartamente dărăpănate.

POLITICO a încercat să o contacteze pe Silva, dar numărul de telefon indicat în înregistrările sale a sunat înfundat, iar un mesaj trimis la adresa sa de e-mail a fost respins.

O altă companie rusă numită Rika a declarat un transport mai mic de veste antiglonț de la Shanghai H Win în martie. Înainte de aceasta, în ianuarie, Rika a declarat un transport de căști de protecție de la o companie numită Deekon Shanghai, care are aceeași adresă cu Shanghai H Win. Cele două companii sunt afiliate, a declarat un alt reprezentant al Shanghai H Win.

O femeie care a răspuns la telefonul de la Rika a spus: „Noi cumpărăm în Rusia, nu în China”. Compania nu a răspuns la un e-mail de follow-up din partea POLITICO.

Dezmințirea este greu de plauzibil: În plus față de echipamentul de protecție, o căutare a declarațiilor Rika a scos la iveală rezultate pentru oferte pentru echipamente optice termice din China. Acest lucru a fost coroborat de datele vamale accesate de POLITICO, care au dezvăluit peste 220 de transporturi, în valoare de 11 milioane de dolari, pentru echipamente optice termice și de protecție de la începutul războiului. Rika face reclamă la lunete de noapte fabricate în China chiar în partea de sus a site-ului său.

O altă companie rusă numită Legittelekom, a cărei pagină de pornire arată că este o companie de transport de marfă din Moscova, apare, de asemenea, ca un cumpărător a 100.000 de articole de cască și 100.000 de costume de îmbrăcăminte exterioară de la Deekon Shanghai, potrivit unor înregistrări datate 24 noiembrie anul trecut.

Un bărbat care a răspuns la un apel către Legittelekom a refuzat să comenteze constatările POLITICO și nu a vrut să spună dacă firma a aprovizionat armata rusă.

„Aceasta este o activitate comercială și noi nu dezvăluim activitățile noastre comerciale”, a spus bărbatul ca răspuns la ambele întrebări.

O afacere mai mare

Apoi, există Pozitron, o companie cu sediul în Rostov pe Don, orașul din sudul țării, capturat pentru scurt timp de mercenarii Wagner ai liderului de război Evgheni Prigojin în timpul revoltei lor eșuate de luna trecută. Aceasta a importat peste 60 de milioane de dolari în valoare de „căști de airsoft”, „ceramică diversă” și alte articole de la firma chineză Beijing KRNatural în noiembrie și decembrie 2022, potrivit datelor vamale împărtășite de ImportGenius.

Aceste fluxuri se verifică cu propriile declarații de conformitate ale Pozitron între sfârșitul lunii octombrie și decembrie 2022, pentru un total de 100.000 de căști. Declarațiile arată, de asemenea, că Pozitron a achiziționat o gamă de drone de la multinaționala chineză SZ DJI Technology Co., Ltd. în decembrie anul trecut.

Deși cantitatea nu este clară, printre modelele specificate se numără modele cunoscute ca fiind utilizate în teatrul de război ucrainean, precum cvadricopterul Mavic 2 Enterprise Advanced de la DJI sau drona ușoară Mini 2.

La prima vedere, descrierile produselor din declarații și din înregistrările vamale par destul de inofensive – de exemplu, se spune că „căștile de airsoft” sunt destinate utilizării în jocurile de paintball și „nu sunt destinate uzului militar, nu sunt destinate utilizării duble”.

Cu toate acestea, experții în domeniul sancțiunilor și al apărării spun că este o practică obișnuită etichetarea eronată a bunurilor cu dublă utilizare ca fiind pentru scopuri civile, când acestea sunt de fapt destinate câmpului de luptă.

În orice caz, Pozitron, care a fost fondată abia în martie 2021, duce un război foarte bun: Veniturile sale au explodat de la 31 de milioane de ruble – aproximativ 400.000 de dolari – în 2021 la 20 de miliarde de ruble – aproape 300 de milioane de dolari – în 2022, potrivit declarației sale financiare.

Contactat prin e-mail, directorul general al Pozitron, Andrey Vitkovsky, a declarat că firma sa „nu a importat niciodată drone și produse similare” din Republica Populară Chineză.

„Principala activitate a Pozitron LLC este cumpărarea și vânzarea de bunuri de consum, articole sportive și țesături, atât produse în Federația Rusă, cât și importate din China”, a adăugat Vitkovsky, precizând că activitățile companiei sale au fost „exclusiv de natură pașnică, în conformitate cu toate regulile și restricțiile”.

Negarea este tipică – companiile rusești au motive întemeiate să se teamă de sancțiunile occidentale dacă sunt implicate în comerțul care sprijină efortul de război al Kremlinului. După ce POLITICO a relatat în martie că o companie numită Tekhkrim importa arme de asalt chinezești și le declara drept „puști de vânătoare”, firma a fost sancționată de Statele Unite.

Pozitron se află în vizorul Occidentului, a declarat un expert în sancțiuni, căruia i s-a acordat anonimatul, deoarece nu este autorizat să vorbească în public.

În ceea ce privește Beijing KRNatural, POLITICO a reușit să depisteze o companie cu un nume similar la adresa indicată în dosarele Pozitron. Compania, Beijing Natural Hanhua International Trade Co., Ltd., este listată ca „întreprindere mică și microîntreprindere”. A fost înființată în aprilie 2022, cu câteva luni înainte de afacerile Pozitron. Nimeni nu a răspuns când POLITICO a sunat.

Mecanică cerească

Spre deosebire de loturile masive de echipamente de protecție care par a fi destinate echipării unei mari forțe de luptă, comenzile pentru drone descoperite de POLITICO sunt mai dispersate între diferiți cumpărători – atât companii, cât și persoane fizice.

Pe lângă Pozitron, printre cumpărătorii de drone de la DJI și filialele sale se numără firme numite Gigantshina și Vozdukh – niciuna dintre acestea nu a răspuns la solicitările de comentarii trimise prin e-mail. O altă firmă este Nebesnaya Mekhanika („Mecanica cerească”), care înainte de război era distribuitorul oficial al companiei chineze în Rusia.

Un purtător de cuvânt al DJI a declarat că societatea și filialele sale au oprit în mod voluntar toate livrările către Rusia și Ucraina și operațiunile din aceste țări la 26 aprilie 2022 – la două luni după izbucnirea războiului.

„Suntem singurii ca singura companie de drone care denunță în mod clar și descurajează în mod activ utilizarea produselor în luptă”, a declarat purtătorul de cuvânt în comentariile trimise prin e-mail către POLITICO.

DJI a declarat că a rupt, de asemenea, relația cu Nebesnaya Mekhanika, deși compania rusă a mai depus declarații pentru livrări de drone ale companiei chineze la 15 septembrie anul trecut și la 27 martie anul acesta.

Purtătorul de cuvânt a precizat că DJI nu a fost implicată în niciun fel în redactarea declarațiilor de conformitate găsite de POLITICO: „Aceste documente ar fi fost completate de părți rusești și nu indică în niciun fel cine a fost sau a importat produsele declarate conforme”.

„Am văzut rapoarte media și alte documente care par să arate cum produsele noastre sunt transportate în Rusia și Ucraina din alte țări, de unde pot fi cumpărate la liber”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Cu toate acestea, nu stă în puterea noastră să influențăm modul în care sunt folosite produsele noastre odată ce acestea părăsesc controlul nostru.”

Cu toate acestea, o căutare pe ImportGenius arată că o companie chineză numită Iflight a continuat să livreze drone DJI către Nebesnaya Mechnika prin Hong Kong, prin grija unei companii locale numite Lotos. Cel mai recent transport a fost livrat la 10 octombrie anul trecut. Într-o aparentă anomalie, Rusia este declarată ca țară de origine pentru aceste livrări.

Nebesnaya Mekhanika, care încă mai face reclamă dronelor DJI pe site-ul său, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Voință politică

Traficul de veste antiglonț de joasă tehnologie la dronele de înaltă tehnologie și optica termică evidențiază o vulnerabilitate a regimului de sancțiuni occidental. Ambiguitatea legată de statutul de dublă utilizare al acestor echipamente, împreună cu faptul că o parte semnificativă a acestora este fabricată în China, pare, cel puțin pentru moment, să fi pus dincolo de orice posibilitate ca Occidentul să ia măsuri semnificative.

Apoi, există un flux de tehnologie prin China care poate include componente fabricate în Occident care ar putea avea o utilizare militară directă.

Rusia este pe deplin conștientă de portița de scăpare din China și o folosește pentru a cumpăra tehnologie occidentală pentru a lupta în războiul său împotriva Ucrainei, potrivit unei analize recente a Institutului KSE, un think tank afiliat la Școala de Economie din Kiev. Cercetătorii au constatat că peste 60% din componentele critice importate în armele rusești găsite pe câmpul de luptă provin de la companii americane.

Este o problemă pe care secretarul de stat american Antony Blinken a adus-o în discuție în timpul unei vizite la Beijing luna trecută – prima efectuată de cel mai înalt diplomat al Washingtonului în ultimii cinci ani. El a declarat reporterilor că China a dat asigurări că „nu oferă și nu va oferi asistență letală Rusiei pentru a fi folosită în Ucraina”. Cu toate acestea, Blinken și-a exprimat „îngrijorarea continuă” că firmele chineze ar putea furniza tehnologie pe care Rusia o poate folosi pentru a-și avansa agresiunea în Ucraina. „Și am cerut guvernului chinez să fie foarte vigilent în această privință”.

Franța este, de asemenea, îngrijorată de faptul că China livrează Rusiei echipamente cu dublă utilizare. „Există indicii că fac lucruri pe care am prefera să nu le facă”, a declarat Emmanuel Bonne, principalul consilier diplomatic al președintelui Emmanuel Macron, la recentul Forum Aspen pentru securitate. Presat să spună dacă China furnizează arme, Bonne a spus: „Ei bine, fel de fel de echipamente militare… din câte știm noi, nu livrează masiv capacități militare Rusiei, dar (avem nevoie să nu existe) nicio livrare”.

Cu toate acestea, Occidentul nu poate face mare lucru pentru a forța Beijingul să oprească fluxurile de produse cu dublă utilizare către Rusia. Doar Statele Unite ar avea puterea reală de a impune o interdicție totală a tranzacțiilor denominate în dolari – așa cum a făcut Washingtonul atunci când a sancționat Iranul din cauza programului său nuclear secret.

Cu toate acestea, UE nu dispune de o armă de sancționare atât de puternică, deoarece euro este mult mai puțin omniprezent pe piețele globale. De asemenea, a ezitat să acționeze. În ultimul său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, luna trecută, UE a întocmit o listă cu șapte companii chineze care nu ar trebui să aibă voie să facă comerț cu blocul comunitar. Dar, după ce Beijingul a făcut lobby, Bruxelles a eliminat patru companii de pe lista neagră.

Elina Ribakova, unul dintre autorii raportului Institutului KSE, a declarat că expedierile indirecte prin China reprezintă o provocare atât în ceea ce privește domeniul de aplicare, cât și în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor occidentale. Sancțiunile secundare ar putea să nu fie suficiente, a spus ea. Ea a cerut ca producătorii să fie obligați să își asume responsabilitatea pentru locul unde ajung produsele lor – la fel cum băncile au fost obligate de autoritățile de reglementare să intensifice supravegherea clienților și operațiunile de combatere a spălării banilor în urma crizei financiare din 2008.

„Ceea ce putem face în mod diferit este să creăm aceeași infrastructură pentru corporații”, a explicat Ribakova, care este director al programului internațional de la Școala de Economie din Kiev. „Trebuie să le amenințăm cu amenzi serioase”.

Maxim Mironov, expert în sancțiuni și profesor asistent de finanțe la IE Business School din Madrid, consideră că Occidentului, în ciuda extinderii sancțiunilor pentru a-i pedepsi pe ajutoarele lui Putin, îi lipsește convingerea politică de a le aplica împotriva Beijingului.

„Au politicienii suficientă voință pentru a impune sancțiuni Chinei? În principiu, răspunsul este nu”, a declarat Mironov.

„China dă semnale: Puteți încerca, dar nu mă interesează ce încercați să faceți”, a adăugat Mironov. „Iar Uniunea Europeană este de genul: Dacă nu vă place, nu o vom face. Iar dacă chinezii văd asta, vor continua să facă ceea ce cred că este în interesul lor.”

Comisia Europeană, Consiliul Național de Securitate al SUA și Misiunea Chinei pe lângă UE nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Nici nu trebuia sa presupuneti ca china joaca pe subt masa cu ruSSia !
    Daca n-ar fi jucat ar fi fost o Mare surpriza!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *