Moldova

Politico: Republica Moldova este un ”punct luminos” pe harta Europei

În timp ce democrațiile Ungariei și Poloniei continuă să cadă, Republica Moldova este în acest sens un ”punct luminos” pe harta Europei, scrie Politico, care citează un raport al stării democrației la nivel global, întocmit de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA).

Totodată, publicația scrie că Republica Moldova, care este vecină cu Ucraina, se confruntă cu o serioasă criză economică și politică, în contextul reducerii drastice ale livrărilor de gaze naturale din Rusia, care vrea astfel să pedepsească autoritățile pro-europene de la Chișinău.

„Totuși, democrația este în ascensiune în R. Moldova. În timp ce corupția rămâne o problemă cheie, Moldova este acum printre primele 25% dintre țările lumii la capitolele în domenii precum drepturi sociale și egalitate sau integritate media, potrivit raportului”, relatează sursa citată.

Raportul IDEA a fost publicat în contextul unor crize multiple cu care se confruntă țările din toată lumea. Economiile suferă din cauza urmărilor pandemiei de COVID-19, în timp ce războiul Rusiei în Ucraina a provocat o criză energetică și o creștere drastică a costului traiului.

Potrivit secretarului general al IDEA, Kevin Casas-Zamora, în ciuda acestor probleme, R. Moldova este un ”punct luminos” pe harta Europei când vine vorba despre progresul democratic.

Un grafic prezentat de IDEA arată că, după alegerile din 2016, Chișinăul a înregistrat progrese notabile în toate aspectele cheie, precum guvernarea reprezentativă, controale asupra guvernului, drepturi fundamentale, participarea societății civile și administrație imparțială.

Totuși, previziunile pe larg pentru viitor sunt mai puțin pozitive, a declarat Casas-Zamora, care a conchis că urmările războiului din Ucraina, precum criza economică, vor pune presiune pe democrațiile din toată lumea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *