Internațional

Politico: Serbia „reconsideră legăturile strânse cu Moscova”. Vučić se confruntă cu „alegeri dificile”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, se pare că se confruntă cu „alegeri dificile” în timp ce reconsideră legăturile strânse ale țării sale cu Moscova, relatează Politico, citat de Sky News.

Politico scrie că Vučić ar fi nemulțumit de recenta campanie a Rusiei de recrutare de luptători pentru grupul de mercenari Wagner din țara sa.

De asemenea, el a condamnat gruparea și a declarat că îi va aresta pe toți sârbii care au luptat pentru Wagner în Ucraina.

Până în prezent, Vučić a stat deoparte în ceea ce privește conflictul – continuând să urmărească încercarea țării sale de a adera la UE și refuzând în același timp să impună sancțiuni stricte Rusiei.

Dar el a avertizat că țara sa trebuie să facă „alegeri dificile” în curând, potrivit Politico.

În luna februarie, președintele sârb a dat undă verde unui plan de stabilizare a relației sale cu Kosovo.

Serbia a refuzat să recunoască declarația de independență a Kosovo din 2008 – un refuz împărtășit de Rusia lui Vladimir Putin, care și-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru Serbia.

Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că reconsiderarea de către Aleksandar Vučić a relației sale cu Rusia este o demonstrație a „costurilor economice și informaționale internaționale impuse lui Putin de invazia sa în Ucraina”.

ISW a declarat că un blogger militar rus a amplificat ideile redate în articolul din Politico, criticându-l pe președintele Putin pentru că a transformat țara într-un „stat paria” de care chiar și „statele tradiționale frățești se distanțează”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *