Actualitate

Poliţişti CONDAMNAȚI în legătură cu evenimentele din aprilie 2009

De asemenea inculpaţii au fost privaţi de dreptul de a ocupa funcţii în cadrul MAI pe un termen de 3 ani, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria Ciocana, care însă i-a achitat pe doi dintre aceştia pe cel de-al doilea capăt de acuzare înaintat de procurori – abuz de serviciu. În cadrul dezbaterilor judecătoreşti procurorul a cerut instanţei aplicarea în privinţa inculpaţilor a unor pedepse reale cu închisoare.

Conform probelor prezentate de procurori, în dimineaţa zilei de 10 aprilie 2009, doi dintre inculpaţi, încălcând prevederile legale s-au deplasat la Liceul profesional nr.1, unde în mod abuziv i-au încătuşat pe doi elevi pe care îi bănuiau de participarea la devastarea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei şi i-au condus la Comisariatul Ciocana.

Pentru a afla circumstanţele participării acestora la dezordinile în masă din 7 – 8 aprilie 2009, fără întocmirea procesului-verbal de reţinere şi îngrădindu-le posibilitatea de a contacta părinţii sau avocatul, i-au privat ilegal de libertate pentru 5 ore. În acest timp victimele au fost bătute, torturate, ameninţate şi impuse să recunoască participarea la dezordinile în masă, devastarea şi sustragerea bunurilor materiale din edificiile Preşedinţiei şi Parlamentului.

În total în legătură cu acţiunile abuzive comise de reprezentanţii autorităţilor publice contra protestatarilor după evenimentele din aprilie 2009 au fost înregistrate şi examinate 108 sesizări.

Din numărul total al plângerilor în 58 cazuri au fost pornite cauze penale. 27 de dosare în privinţa a 43 de colaboratori de poliţie au fost finalizate şi expediate în judecată. Pe majoritatea din ele cercetările judecătoreşti continuă. Până acum instanţele de judecată au condamnat 9 poliţişti şi i-au achitat pe 18.

Sursa: Info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *