ActualitateExterne

Polițiștii de frontieră ruși nu vor mai asigura paza frontierei la punctul de control dintre Armenia și Iran, de la 1 ianuarie

Premierul Armeniei, Nikol Pașinian, și președintele rus, Vladimir Putin, au convenit, în cadrul unei întrevederi de la Moscova, de marți, asupra mai multor aspecte legate de participarea polițiștilor de frontieră ruși la protejarea frontierei de stat a Armeniei, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului Republicii Armenia, Nazeli Bagdasarian. De la prăbușirea fostei URSS în 1991, trupele de frontieră ruse au asigurat paza frontierelor Armeniei cu Turcia și cu Iranul, relatează Interfax citat de Rador Radio România.

‘S-a convenit ca, de la 1 ianuarie 2025, forțele de frontieră ale Serviciului Național de Securitate al Armeniei să participe și la protecția frontierelor de stat în zona frontierei dintre Armenia și Iran și dintre Armenia și Turcia și la punctul de control dintre Armenia cu Iranul. Paza și securitatea de la frontiera de stat a Armeniei va fi asigurată în totalitate de forțele de frontieră ale Serviciului Național de Securitate din Armenia’, a precizat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului armean, Nazeli Bagdasarian, pe rețelele social media. Se menționează că Pașinian i-a mulțumit lui Putin pentru serviciul oferit de trupele ruse de frontieră ale FSB, care au fost angajate în protecția frontierelor Armeniei cu Turcia și Iran la punctul de control al frontierei de stat dintre Armenia și Iran, din momentul în care Armenia și-a proclamat independența.

Pe 1 august 2024, reprezentanții Serviciului rus de Frontieră al FSB și-au încheiat activitatea de a asigura protecția, pază și controlul pe Aeroportul Internațional Zvartnoț din Erevan. Protocolul privind transferul protecției către Erevan a punctului de control Zvartnoț a fost semnat de șeful Serviciului de Frontieră al FSB din Federația Rusă, detașat în Armenia, general-locotenent Roman Golubițki și de comandantul trupelor de frontieră ale Serviciului Național de Securitate din Armenia, Edgar Hunanian. Reprezentanții Serviciului de Frontieră al FSB, împreună cu trupele de frontieră ale Serviciului Național de Securitate al Armeniei, erau angajate în protecția frontierelor Armeniei cu Turcia și cu Iran, pe baza unui acord semnat în  anul 1992.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *