Externe

Polonia a arestat doi cetăţeni ruşi care distribuiau propagandă în favoarea Grupului Wagner

Doi ruşi acuzaţi că au difuzat propagandă în numele grupului de mercenari Wagner în două oraşe poloneze au fost arestaţi şi acuzaţi de spionaj, a anunţat luni ministrul de interne Mariusz Kaminski, citat de News.ro.

Cei doi au împrăştiat aproximativ 300 de afişe în Cracovia şi Varşovia, iar în posesia lor au fost găsite circa 3.000 de elemente de propagandă pro-Wagner, a precizat într-un comunicat biroul de presă al ministrului responsabil pentru coordonarea serviciilor speciale.

”Ambii au fost acuzaţi de spionaj, printre altele”, a scris Kaminski pe reţeaua socială X (Twitter).

Mercenarii din Grupul Wagner au servit ca trupe de şoc în Ucraina şi în prezent îşi extind prezenţa în Africa de Vest, după ce patronul lor, Evgheni Prigojin, a condus o revoltă eşuată împotriva conducerii armatei ruse în iunie. Soldaţii Wagner au început, de asemenea, să antreneze armata din Belarus şi au fost mutaţi în apropierea flancului estic al NATO pentru a destabiliza alianţa militară, după cum a declarat premierul polonez la începutul lunii august.

Suspecţii reţinuţi, identificaţi doar cu prenumele, Aleksei T. şi Andrei G., au fotografiat locurile unde au distribuit materiale de propagandă şi urmau să fie plătiţi pentru munca lor de către autorităţile ruse, a declarat biroul de presă al ministerului polonez. ”În total, ei urmau să primească până la 500.000 de ruble (4.930 de dolari) pentru sarcinile cu care au fost însărcinaţi”, a precizat acesta.

Procurorii i-au acuzat de ”activităţi împotriva Poloniei desfăşurate în numele unor servicii de informaţii străine” de asociere şi recrutare pentru un serviciu de mercenariat interzis de dreptul internaţional şi de promovarea simbolurilor şi numelor care susţin agresiunea Rusiei în Ucraina, a precizat biroul de presă.

Bărbaţii, care intenţionau să părăsească Polonia la 12 august, au fost plasaţi în arest preventiv şi riscă până la 10 ani de închisoare dacă vor fi condamnaţi, a precizat sursa citată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *