Externe

Polonia a descoperit o rețea de spionaj a Moscovei: Indivizii spionau terenurile pline cu armament ce se îndreptau către Ucraina

Șase cetățeni străini au fost arestați sub suspiciunea de spionaj în favoarea Rusiei, au anunțat doi oficiali guvernamentali polonezi, citați de BBC. Bănuiții spionau trenurile pline cu armament ce se îndreptau către Ucraina.

Presupușii spioni au instalat zeci de camere secrete de supraveghere lângă nodurile de cale ferată și rute importante de transport din provincia poloneză Podkarpackie, pentru a filma infrastructura de transport folosită pentru a livra ajutoare Ucrainei, a relatat postul de radio RMF FM. Grupul ar fi pregătit și planuri de sabotaj, potrivit Realitatea.md.

Unele camere au fost găsite în apropierea unui mic aeroport regional, transformat într-un hub logistic internațional, care livrează ajutor militar și umanitar Ucrainei.

Avioane militare și de marfă din SUA și din întreaga Europă zboară pe și de pe aeroportul Rzeszow-Jasionka, pentru a livra provizii camioanelor care merg în Ucraina. Locul are o importanță strategică atât de mare, încât Washingtonul a desfășurat sisteme de apărare aeriană US Patriot pentru a proteja aerodromul.

După destructurarea rețelei, măsurile de securitate în zonele de infrastructură critică au fost înăsprite, transmite RMF FM.

Polonia este unul dintre cei mai puternici aliați ai Ucrainei, iar forțele sale de securitate au arestat în ultimul an mai multe persoane, suspectate de spionaj în favoarea Rusiei, după ce forțele Kremlinului au invadat Ucraina, în februarie 2022.

Luna trecută, procurorii au acuzat un rezident rus din Polonia de spionaj pentru Rusia în perioada 2015 – 2022. Bărbatul, care conducea o afacere în Polonia, ar fi fost implicat în grupuri de reconstrucție istorică, unde a luat contact cu personalul militar polonez. El a fost arestat în aprilie 2022, în urma unei anchete care a constatat că ar fi colectat informații despre structura organizatorică a unităților militare poloneze din nord-estul țării.

Un un alt cetățean spaniol, de origine rusă, care a fost identificat ca agent al agenției de informații militare a Rusiei (GRU), a fost arestat anul trecut de către ABW (Agenția de Securitate Internă a Poloniei) la Przemysl,, fiind suspectat de spionaj pentru Moscova.

În martie anul 2022, un angajat polonez al Evidenței Populației din Varșovia, identificat ca Tomasz L., a fost arestat sub suspiciunea că a transferat date operaționale valoroase către serviciile de informații ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *