CSI / RusiaExterne

Polonia a închis granița pentru camioanele din Belarus și Rusia

Polonia a închis graniţa de est cu Belarus pentru camioanele care vin atât din Belarus, cât şi din Rusia. Interdicţia, care a intrat în vigoare joi, 1 iunie, se aplică tuturor camioanelor, tractoarelor şi vehiculelor cu remorci sau semiremorci înregistrate în ambele ţări, potrivit agenţiei poloneze de ştiri PAP, preluată de DPA și Agerpres.

Frontiera dintre Polonia şi Belarus marchează totodată frontiera externă a Uniunii Europene şi a zonei de liberă circulaţie din Spaţiul Schengen.

Rusia, cu sprijinul aliatului său apropiat Belarus, poartă război împotriva Ucrainei din februarie 2022.

Ministerul polonez de Interne a anunţat restricţiile privind traficul de mărfuri la începutul acestei săptămâni. Anterior, Curtea Supremă din Belarus a confirmat condamnarea lui Andrzej Poczobut, un reprezentant al minorităţii poloneze din ţară.

Poczobut a relatat pentru presa poloneză despre protestele din Belarus care au fost declanşate de alegerile prezidenţiale din august 2020, considerate fraudate. Lukaşenko a acuzat în mod repetat Polonia vecină că se află în spatele protestelor.

Jurnalistul, în vârstă de 50 de ani, a fost condamnat în februarie la opt ani de închisoare într-un lagăr de detenţie pentru ”incitare la ură” şi ”îndemn la acţiuni care aduc prejudicii Belarusului”.

Imediat după aceea, între cele două ţări a început o dispută privind restricţiile la frontieră.

La mijlocul lunii februarie, Polonia a închis punctul de trecere a frontierei Bobrowniki. În schimb, Belarus a îngreunat traficul de frontieră pentru camioanele poloneze.

La sfârşitul lunii februarie, Polonia a închis şi punctul de trecere Kukuryki-Koroszczyn pentru camioanele din Belarus.

Cu toate acestea, până în prezent, a fost posibil ca remorci din Belarus să treacă frontiera ataşate la tractoare poloneze.

Belarus are aproximativ 10 milioane de locuitori. Minoritatea poloneză este estimată la 300.000 de persoane.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *