Externe

Polonia blochează o nouă serie de sancţiuni europene la adresa Rusiei. Varșovia susține că sunt insuficiente

Polonia a blocat vineri o nouă serie de sancţiuni europene menite să lovească economia Rusiei pentru invazia ei asupra Ucrainei, invazie declanşată în urmă cu exact un an, au anunţat surse diplomatice de la Bruxelles pentru AFP, citată de Agerpres.

Un pachet „foarte substanţial” de sancţiuni ce includeau noi restricţii pentru exporturi spre Rusia în valoare de 11 miliarde de euro, îngheţarea activelor a trei bănci şi a numeroase entităţi, printre care întreprinderi iraniene acuzate că furnizează drone Moscovei, este blocat de Varşovia, potrivit acestor surse.

Polonia apreciază drept insuficiente restricţiile propuse asupra importurilor de cauciuc sintetic din Rusia, utilizate pentru anvelope, au precizat delegaţiile a patru ţări membre.

Italia cere o tranziţie lungă, pentru a putea diversifica aprovizionările industriei sale de anvelope, ceea ce este refuzat de Varşovia, au explicat sursele.

A zecea serie de sancţiuni ale UE este gata şi „un acord trebuie să fie găsit vineri”, când se marchează un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, au insistat diplomaţi şi responsabili europeni pentru AFP.

Potrivit acestora, blocajul impus de Polonia „penalizează Europa”. SUA şi Regatul Unit au anunţat deja înăsprirea sancţiunilor lor şi noile măsuri pregătite de UE au fost dezvăluite în urmă cu două săptămâni.

Soluţia este în mâinile prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki şi ale şefei guvernului italian Giorgia Meloni, ambii membri ai aceleiaşi familii politice în Europa, a apreciat un diplomat. Partidele lor fac parte din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor în Parlamentul European.

Polonia blocase deja aprobarea celui de-al nouălea pachet de sancţiuni al UE, în decembrie 2022, în aşteptarea unui summit al liderilor UE la Bruxelles pentru a-şi înlătura rezervele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *