InternaționalUcraina

Polonia cere Germaniei să reexporte tancuri Leopard 2 către Ucraina, Berlinul ezită din cauza tensiunilor cu Rusia

Germania a primit cererea oficială a Poloniei de a reexporta tancuri Leopard 2 către Ucraina, a anunţat marţi, 24 ianuarie, ministrul polonez al apărării, în timp ce Varşovia creşte presiunea asupra Berlinului pentru a-şi da aprobarea, informează Reuters.

Ucraina vrea Leopard 2 de fabricaţie germană, unul dintre tancurile occidentale utilizate pe scară largă, pentru a o ajuta să pătrundă prin liniile ruse şi recaptura teritoriu în acest an.

Germania, a cărei aprobare este necesară pentru reexporturile de tancuri Leopard, ezită, temându-se că va determina Moscova să escaladeze conflictul.

”Germanii au primit deja cererea noastră pentru permisiunea de a transfera tancurile Leopard 2 în Ucraina”, a scris Mariusz Blaszczak pe pagina sa de Twitter.

”De asemenea, fac apel către partea germană să se alăture coaliţiei ţărilor care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2”, a mai adăugat el. ”Aceasta este cauza noastră comună, deoarece securitatea întregii Europe este în joc!”, a mai adăugat el.

Berlinul a declrat că este dispus să acţioneze rapid dacă există un consens între aceşti aliaţi.

Duminică, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că Berlinul nu va sta în calea Poloniei dacă ar face cererea şi luni, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell a spus că Germania nu blochează exportul tancurilor, potrivit sursei citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *