Internațional

Polonia cere peste 1300 de miliarde de euro reparații de război. „Ocupaţia germană a fost incredibil de criminală, în numeroase cazuri, se simt şi în ziua de azi”

Polonia a estimat la peste 1.300 de miliarde de euro pagubele care i-au fost provocate de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Anunțul a fost făcut joi, 1 septembrie, de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS). El a precizat că Varşovia va cere oficial Berlinului reparaţii de război.

O estimare anterioară, menţionată de un parlamentar polonez în 2019, indica circa 850 de miliarde de euro valoarea pagubelor de război.

În trecut, Partidul Lege şi Justiţie a evocat de mai multe ori problema reparaţiilor de război, dar fără ca vreo cerere oficială în acest sens să fie transmisă Berlinului. Acum însă, Jaroslaw Kaczynski, liderul de facto al Poloniei, a promis că o va face, deşi a admis că procesul obţinerii unor sume ar putea fi „lung şi dificil”.

Noua estimare, de 1.300 de miliarde de euro, reprezintă mai mult de o treime din Produsul Intern Brut pe 2021 al Germaniei, care a fost de 3.570 de miliarde de euro, potrivit datelor Statista.

„Suma prezentată a fost calculată folosind metoda cea mai limitată, precaută, aşadar este posibil ca ea că crească”, a declarat Kaczynski joi, la o conferinţă de presă organizată după ce o comisie parlamentară poloneză a prezentat un raport în trei volume despre pierderile economice, patrimoniale şi umane provocate de Germania Poloniei în al Doilea Război Mondial, în perioada 1939-1945.

Din suma totală, „o parte foarte serioasă reprezintă compensaţia pentru moartea a peste 5,2 milioane de cetăţeni polonezi”, a mai declarat liderul partidului polonez de guvernământ, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Kaczynski a evocat faptul că „ocupaţia” germană a fost „incredibil de criminală, incredibil de crudă şi a cauzat efecte care, în numeroase cazuri, se simt şi în ziua de azi”.

Deocamdată, Guvernul de la Berlin nu a reacţionat la aceste declaraţii, dar a precizat în alte dăţi că problema reparaţiilor de război pentru Polonia a fost închisă după ce guvernul comunist polonez din anul 1954 a semnat atunci un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind compensaţiile. Însă, actualul guvern polonez consideră acel acord drept ilegal.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. N-are dreptate Iaroslaw Kaczynski. Pierderile materiale și umane ale Poloniei din cauza invaziei Uniunii Sovietice de asemenea sunt mari. Fr este succesorul de drept al URSS. De ce nu cere și de la FR ?

  2. Nemtilor cind le esta convenabil denunta ocupatia sovietica, dar alte dati cind este convenabil sustin urmatile ocupatiei sovietice. La Berlin nu deranjeaza ca de facto Europa de est traieste conform granitelor desenate in pactul Molotov-Ribbentrop. Ribbentrop a fosr spinzurat, dar urmarile activitatii lui nu sunt valabile si astazi.
    A renuntat Polonia la reparatii in urma unui tratat cu RDG. Ok, pai in 1954 mai exista si RFG care e succesoare de drept al celui de al treilea reich. Ei nu au nimic de spus? Succes Poloniei, urmati experienta Israelului. Vietile oamenilor masacrati de armata germana nu le mai intorci, nu poti estima nici potentialele pierderi umane provocate de aceste masacre prin copii nenascuti, dar pentru infrastructura distrusa trebuie sa plateasca, mai ales ca Polonia nu a beneficiat de Planul Marshall ca in cazul RFG si au trebuie sa o ia de la zero si inca si cu tara redesenata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *