ActualitateEconomie

Polonia finanţează funcţionarea a 20.000 de terminale Starlink în #Ucraina

Guvernul polonez a anunţat luni că finanţează funcţionarea a 20.000 de terminale de acces la internet prin satelit Starlink în Ucraina, reţea esenţială pentru comunicaţiile armatei din această ţară, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Astăzi, avem peste 20.000 de (terminale) Starlink, a căror funcţionare este finanţată de Polonia”, a declarat prim-ministrul polonez pentru digitalizare Krzystztof Gawkowski, în timpul unei vizite la Kiev, citat de agenţia PAP. “Starlink îşi aduce sprijinul pentru armata ucraineană, dar şi pentru spitale”, a subliniat el. În ianuarie, Ministerul pentru Digitalizare polonez a anunţat că Varşovia este “cel mai mare furnizor de terminale Starlink” pentru Kiev, cu 7.990 de terminale transmise.

Starlink dispune de o reţea de peste 2.000 de sateliţi cu orbită joasă deasupra Pământului, conectate la terminale terestre ce permit generarea de Wi-Fi şi prin urmare acces la internet. După declanşarea invaziei ruse, societatea lui Elon Musk, Space X, a livrat acolo mai multe mii de terminale, esenţiale pentru comunicaţiile armatei ucrainene.

Ucraina şi Elon Musk întreţin de mai multe luni relaţii complexe. Kievul i-a mulţumit pentru că a desfăşurat sateliţi, însă mai târziu şi-a exprimat indignarea atunci când el a propus ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a obţine pacea. Gawkowski s-a deplasat luni într-o vizită-surpriză la Kiev, unde a avut o întrevedere cu ministrul pentru transformare digitală Mihailo Fedorov. Cei doi responsabili au semnat un memoradum de cooperare în domeniul securităţii cibernetice. “Am convenit că ameninţările Rusiei faţă de Polonia şi Ucraina în domeniul cibernetic sunt foarte similare”, a adăugat ministrul polonez. “Polonia este angajată într-un război cibernetic rece cu Rusia”, a mai declarat Gawkowski. Guvernele german şi ceh au acuzat la începutul lunii mai hackeri ruşi controlaţi de Moscova de o recentă campanie de atacuri cibernetice în ţările lor, “un comportament rău intenţionat” la care UE a promis un răspuns ferm.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *