InternaționalUE / Nato

Polonia îi propune UE să sancționeze țările care acceptă să plătească gazul rusesc în ruble

UE ar trebui să sancționeze țările care folosesc ruble pentru a plăti gazul rusesc, a declarat ministrul polonez al Climei, în urma deciziei Moscovei de a întrerupe aprovizionarea Poloniei și Bulgariei din cauza refuzului lor de a face acest lucru, scrie Observatornews.ro.

Statele membre ale UE par împărțite cu privire la modul în care pot continua să plătească pentru gaz fără a încălca sancțiunile europene impuse în urma invaziei Rusiei din 24 februarie. Multe națiuni din Europa rămân puternic dependente de importurile rusești de energie, scrie Reuters.

Rusia vrea ca plata gazelor să fie făcută doar în ruble

Polonia, unul dintre cei mai fermi susținători ai UE cu privire la sancțiunile împotriva Moscovei, spune că blocul ar trebui să interzică complet achizițiile de gaz rusesc.

„Astăzi, ceea ce lipsește sunt sancțiuni complete asupra gazului, care ar rezolva problema cu Gazprom, problema cu următoarele sancțiuni 100%. Ne așteptăm la aceste sancțiuni”, a declarat Anna Moskwa.

Principalele state membre ale UE care rezistă sancțiunilor mai dure de gaz împotriva Rusiei sunt Austria, Germania și Ungaria, a adăugat ea.

Noul sistem de plăți de gaze al Rusiei, care implică deschiderea de conturi la Gazprombank, unde plățile în euro sau dolari ar fi convertite în ruble, oferă o marjă de mișcare care ar putea face ca unele țări să continue să cumpere gaz rusesc, distrugând frontul unic al blocului împotriva Moscovei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *