Externe

Polonia introduce controale la frontieră la vehiculele care sosesc din Slovacia pentru a preveni imigrația ilegală

Luni, 25 septembrie, Polonia a anunţat că va introduce controale la frontieră la vehiculele care sosesc din Slovacia, un alt membru al UE, pentru a combate o rută de migraţie ilegală, notează Agerpres.

Retorica anti-imigraţie este de ani de zile un element de bază al conservatorilor la putere din Polonia, ţară care se pregăteşte pentru alegeri generale luna viitoare.

Atât Polonia, cât şi Slovacia fac parte din spaţiul european de liberă circulaţie Schengen.

Reintroducerea controalelor la frontieră în spaţiul Schengen este permisă numai în circumstanţe excepţionale.

”Imigranţii ilegali tranzitează prin aşa-numita rută balcanică de-a lungul Ungariei şi Slovaciei, pentru că nu există graniţă între Polonia şi Slovacia, ci doar o frontieră Schengen”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki în campanie electorală.

”L-am instruit pe ministrul de interne să introducă controale la microbuze, camionete, maşini, autobuze unde există suspiciunea de prezenţă a imigranţilor ilegali”, a mai adăugat el, citat de agenţia de presă poloneză PAP.

Menționăm că recent, Slovacia a cunoscut o creştere a numărului de migranţi. În primele opt luni ale acestui an, ţara a detectat aproximativ 24.500 de migranţi care au intrat ilegal, majoritatea din Serbia prin Ungaria.

Potrivit poliţiei slovace, această cifră a fost de aproape 10.900 pentru tot anul trecut, comparativ cu doar câteva sute pe an anterior.

Şeful poliţiei slovace, Stefan Hamran, a declarat că 97% dintre migranţii ilegali din Slovacia se identifică ca sirieni care, din cauza regulilor internaţionale, nu pot fi reţinuţi sau deportaţi.

De asemenea, el a explicat că după finalizarea procedurilor administrative în Slovacia, migranţii şi-au continuat călătoria spre Europa de Vest. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *