Internațional

Polonia nu mai primește cereale ucrainene: Ele au permisiunea doar de a tranzita țara spre alte destinații

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia, Piotr Müller, a anunţat că cerealele ucrainene vor fi transportate prin Polonia către țări terțe fără a fi descărcate pe teritoriul polonez.

Menționăm că anunțul vine la câteva zile după întâlnirea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski cu premierul polonez. Liderul de la Kiev declara că discuţiile purtate miercuri la Varşovia a fost abordată şi problema fermierilor ucraineni şi polonezi şi a dat asigurări că s-a găsit o soluţie, anunțul lui Müller a fost făcut și cu acordul Ucrainei.

Astfel, potrivit lui Piotr Müller, în viitorul apropiat, Polonia va elabora noi mecanisme menite să stabilizeze situația cauzată de exportul de cereale ucrainene pe piața alimentară, informează RBC, potrivit Rador.

”Ne vom asigura că acest export are loc în așa fel încât să ajungă direct în țări terțe, fără a descărca marfa în Polonia”, a subliniat Piotr Müller.

Protestul fermierilor polonezi

RBC aminteşte că, în ultimele luni, fermierii polonezi au protestat faţă de un aflux semnificativ de cereale ucrainene pe piața din Polonia, în condiţiile în care acestea urmau doar să tranziteze ţara şi să ajungă în țări terțe.

Criza cerealelor

Cinci dintre vecinii est-europeni ai Ucrainei — Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria — s-au mobilizat pentru a cere fonduri și alte instrumente de la Comisia Europeană pentru a compensa „efectele negative” ale prezenței crescute a produselor agricole ucrainene pe propriile lor piețe.

Într-o scrisoare adresată executivului comunitar, șefii de stat și de guvern ai celor cinci țări au spus că absența taxelor la cereale ce provin din Ucraina provoacă blocaje majore, inundând propriile piețe, reducând prețurile și dăunând fermierilor.

În scrisoarea adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se precizează că în țările care se învecinează cu Ucraina s-a înregistrat o creștere fără precedent a importurilor de cereale, ouă, păsări de curte, zahăr, mere, făină, miere și paste.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *