Actualitate

Polonia. Politicianul-spion și-a înființat partidul pe banii primiți de la guvernul rus

Ședința de judecată a avut loc vineri, cu usile închise, și a durat mai mult de 10 ore. Tot vineri împotriva lui Piskorski au fost adus acuzații de spionaj în favoarea Rusiei.

Potrivit publicației, care citeaza un oficial de la Agenția de Securitate Internă din Polonia, din 2013 și până în mai 2016, Piskorski a participat la activitati ale serviciilor de informatii din Rusia îndreptate împotriva Poloniei. Printre altele, ”politicianul a primit sarcini privind promovarea intereselor rusești și manipularea sentimentelor societății poloneze, activitati pentru care a primit finanțare și diverse compensații”.

În acest context, Piskorski urma sa infiinteze un partid politic și o miscare publica, finanțate de către Federația Rusă. În 2015, impreuna cu alti doi parteneri (si ei arestati – Rękas, Jankowski) a înfiintat partidul Zmiana. Noul partid urma sa provoace sentimente anti-ucrainene în Polonia și să polarizeze relațiile ucraineano-poloneze”.

De asemenea, Piskorski este acuzat ca a luat parte în calitate de observator în cadrul așa-numitului „referendum” din Crimeea, din martie 2014.

În februarie 2015, Piskorski a organizat excursii ale membrilor Zmiana în Ucraina, unde a coordonat provocările initiate de ”colegi”, constând din profanarea monumentul lui Stepan Bandera (erou national in Ucraina) și inscripții anti-ucrainene în limba poloneza, care urmareau să demonstreze că acest lucru reprezinta exprimarea ”rezistentei” poloneze anti-ucrainene din Ucraina.

De asemenea, acuzarea a susținut că înainte de retinerea sa, Piskorski se pregătea să fugă din țară.

Membrii partidului „Zmiana” cred că Piskorski este victimă a ”represiunii politice”, deoarece a vorbit deschis împotriva prezenței NATO în Polonia. 

paginaderuisa.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *