Actualitate

Polonia și-a calculat datoriile față de Germania pentru Al Doilea Război Mondial

 Polonezii care au devenit victime ale naziştilor pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial pot cere Germaniei despăgubiri individuale de până la 440 de miliarde de euro în total, a declarat joi deputatul Arkadiusz Mularczyk, şeful Comisiei parlamentare responsabile de stabilirea reparaţiilor de război ale Germaniei faţă de Polonia.

Revendicările actualei conduceri de la Varşovia sunt repinse de Guvernul german, relatează The Times of Israel, care citează AFP.

Potrivit lui Mularczyk, Polonia numără „13,32 de milioane de victime directe ale Germaniei naziste“. El citează un studiu efectuat în 1990. Este vorba de persoane deportate, prizonieri în lagăre de muncă şi de concentrare, invalizi civili, văduve, orfani şi victime ale unor boli căpătate în contextul războiului şi ocupaţiei. Studiul citat de Mularczyk, membru al Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator), aflat la putere, evaluează despăgubirile la 284 de miliarde de dolari.

„Aceasta era suma în 1990. Ţinând cont de puterea de cumpărare a dolarului în 2017, (…) obţinem 543 de miliarde de dolari“, adică 440 de miliarde de euro, a precizat deputatul polonez, citat de agenţia de presă PAP.

Chestiunea despăgubirilor de război, considerată încheiată de mai mulţi ani, a fost readusă în discuţie anul trecut de către Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS.

Anul trecut, purtătorul de cuvânt al Guvernului german de la acea vreme, Steffen Seibert, a respins posibilitatea vărsării despăgubirilor solicitate de Varşovia, subliniind că problema a fost rezolvată în 1953. În acel an, autorităţile poloneze au decis să nu mai ceară alte reparaţii de război.

Sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *