Social

Pomo-LEX CRITICĂ decizia UEFA de a transfera meciul de fotbal Farul Constanța la Tiraspol. „Este incoerentă și bazată pe informații eronate sau incomplete”

Pe 18 iulie 2023, la Tiraspol, în primul tur al UEFA Champions League, se va desfășura meciul de fotbal Sheriff Tiraspol – Farul Constanța. Decizia luată de UEFA de a transfera meciul de la Chișinău la Tiraspol contravine angajamentelor asumate de FMF, UEFA și FIFA în promovarea și respectarea drepturilor omului, consideră Asociația Promo-LEX, scrie Deschide.md.

Precum argumentează reprezentanții asociației, este un fapt notoriu că teritoriul din stânga Nistrului rămâne un spațiu închis, izolat controlat de un regim ilegal, unde drepturile omului nu pot fi promovate, monitorizate, evaluate și apărate.

„La 24 iunie 2022, UEFA a anunțat despre interzicerea organizării meciurilor de fotbal sub egida sa  în regiunea transnistreană din motive de securitate. Reamintim că în perioada aprilie 2022 – până în prezent, administrația de facto de la Tiraspol a decis introducerea codului roșu, ulterior galben, de amenințări teroriste, care nu a fost modificat sau anulat. La 4 iulie, Comitetul Executiv al UEFA a luat o decizie nejustificată de a permite desfășurarea meciului la Tiraspol, în condițiile în care codul galben de amenințare teroristă este în vigoare cel puțin până la 18 iulie 2023 (data meciului Sheriff-Farul), iar decizia UEFA este cel puțin incoerentă și bazată pe informații eronate sau incomplete”, comentează Promo-LEX.

În acest context, Asociația reiterează importanța respectării drepturilor omului, în special în teritoriile controlate de regimuri ilegale și îndeamnă FMF și UEFA să fie mai responsabile și să acționeze ferm pentru a contribui la promovarea păcii și respectarea valorilor și principiilor pe care le promovează.

În opinia reprezentanților Promo-LEX, acordul pentru desfășurarea meciului pe stadionul din or. Tiraspol este „un cadou generos și gratuit”, inclusiv de imagine și financiar pentru administrația locală ilegală.

„Acest suport necondiționat rămâne un instrument eficient de consolidare a unui regim ilegal, care continuă încălcarea în masă a drepturilor omului și ignorarea principiilor și valorilor democratice”, consideră reprezentanții organizației.

În context, Promo-LEX scoate în evidență fenomene și realități din regiunea transnistreană a Republicii Moldova:

  • Rata de încarcerare cea mai ridicată din Europa, depășind de peste patru ori media europeană de încarcerare și de peste două ori pe cea a Republicii Moldova.
  • Lipsa unor garanții sau a protecției elementare pentru victimele torturii. Mai nou, începând cu luna februarie 2022, toți cei care depun plângeri la instanțele naționale și internaționale de protecție a drepturilor omului, riscă sancțiuni penale severe.
  • Controlul total al Holdingului Sheriff asupra regiunii transnistrene a Republicii Moldova, prin intermediul persoanelor din administrația locală și regională. Teritoriul respectiv rămâne inaccesibil pentru activitatea liberă a jurnaliștilor, avocaților sau a apărătorilor drepturilor omului.

În acest sens, Asociația Promo-LEX îndeamnă autoritățile R. Moldova să manifeste o reacție mai hotărâtă și coerentă, depășind demersurile și reacțiile formaliste sau declarative.

„Când se desfășoară evenimente sportive internaționale pe un teritoriu necontrolat, unde drepturile omului sunt grav încălcate, este necesară o abordare robustă și informarea asupra situației reale din teritoriu, or sportul, inclusiv fotbalul nu poate exista izolat de drepturile omului”, susțin reprezentanții asociației.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

    1. E ceva, la nivel de organizație/administrație/serviciu, în respublika molotova ce nu e putred de corupt???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *