Politică

Popescu: R. Moldova se aliniază la sancțiunile impuse Rusiei pentru invazia în Ucraina

Republica Moldova se aliniază la sancţiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană în legătură cu războiul declanşat în Ucraina şi a identificat o listă din primele 25 de persoane supuse sancţiunilor de către Chişinău, a anunțat ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Este vorba predominant de interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor acestor persoane fizice care sunt implicate într-o măsură sau alta în agresiunea contra Ucrainei”, a declarat şeful diplomaţiei moldoveneşti, transmite Anticoruptie.md.

De asemenea, ministrul Popescu a declarat Europei Libere că UE a cerut Republicii Moldova „acum două săptămâni”, adică în luna martie 2023, să adere la un pachet de sancțiuni individuale în legătură cu invazia, care vizează pedepsirea unor persoane pentru încălcarea drepturilor omului.

Ca țară asociată cu UE, care a obținut în iunie 2022 și statut de țară candidată la aderare, R. Moldova urma să se alinieze sancțiunilor europene.

„Calendarul alinierii la sancțiuni nu depinde doar de noi. În fond, UE în anumite momente din an, invită țările să se alinieze la noi regimuri de sancțiuni (…) și R. Moldova s-a aliniat la acest regim”, a explicat Popescu, adăugând: „Ulterior ne vom alinia și la alte regimuri de sancțiuni”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *