Actualitate

Populații de păsări sălbatice, afectate de un sindrom misterios parțial descifrat de oamenii de știință

Conform concluziilor recente ale experților, de vină pentru ciocurile deformate ale celor câteva zeci de specii afectate de această problemă gravă de sănătate, printre care se numără în general păsări de dimensiuni mici, ar fi un virus nou descoperit, numit Poecivirus. Odată contactat, acesta afectează viața zburătoarelor care nu se mai pot hrăni corespunzător și sfârșesc prin a muri de foame.

Se pare că această problemă gravă de sănătate se extinde, după cum avertizează oamenii de știință, putând pune în pericol populații de păsări din toată lumea. Cele mai afectate sunt în special zburătoarele aflate pe cale de dispariție, susține Colleen Handel, biolog în cadrul U.S. Geological Survey din Anchorage.

În ultima vreme, mai mulți cercetători din nord-vestul Pacificului, din Marea Britanie, India și America de Sud au semnalat un număr din ce în ce mai mare de păsări cu ciocurile deformate, printre care se numără 24 de specii din America de Nord și 36 din Marea Britanie. În urma analizei a 19 pițigoi care aveau ciocurile deformate, s-a observat că toți erau infectați cu acest virus, iar două din nouă exemplare care nu manifestau această problemă aveau virusul în corp. Încă nu se cunoaște de ce la aceste două păsări nu se manifesta virusul, însă cercetătorii bănuiesc că ele fuseseră infectate cu puțin timp în urmă, iar ciocurile nu avuseseră încă timp să se strâmbe.

Defecte normale ale ciocurilor sunt posibile la mai puțin de 1% dintre păsările sălbatice, însă între 1999 și 2008 cercetătorii din Alaska au observat că 6,5% dintre cei peste 2.000 de pițigoi capturați în preajma Anchorage și a Văii Matanuska manifestau sindromul ciocului deformat. În ceea ce privește ciorile și corbii, deformările au fost identificate la 17%, ”cea mai mare rată de deformări grave documentate vreodată la o populație de păsări sălbatice”, potrivit studiului. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *