Actualitate

Portalul „separatist” Europa Libera finanțat de SUA îi poreclește pe românii din Basarabia „moldoveni cu cetățenie română”

Dacă încercați să accesați site-ul Europalibera.org veți fi somat să vă alegeți țara – România sau R. Moldova. Europalibera este unicul portal de știri de limba română care a creat o asemenea interfață care să separe în mod explicit românii din România, de cei aflați în R. Moldova.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România a publicat, la începutul lui iulie, un proiect care aduce mai multe modificări la Legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare, iar cea care a atras atenția este că românii din străinătate vor avea la dispoziție 15 zile ca să se întoarcă în țară în caz de război. Europa Liberă a încercat să afle în ce măsură această prevedere îi vizează pe moldovenii cu dublă cetățenie, adică pe românii care au și cetățenia R. Moldova.

Portalul finanțat de americani îi poreclește pe românii din Basarabia „moldoveni cu cetățenie română”.

După publicarea proiectului, pe mai multe portaluri și forumuri de limbă rusă din R. Moldova au apărut știri și comentarii îngrijorătoare. „Cetățenii moldoveni cu pașapoarte românești vor fi obligați să apere cu arma în mână interesele României și ale NATO, iar dacă vor refuza – vor ajunge la închisoare”, a titrat, de exemplu, site-ul kp.md.

Ministerul a precizat că, potrivit legislației în vigoare, îndeplinirea serviciului militar este obligatorie „numai pentru cei care şi-au stabilit sau restabilit domiciliul în România”.

O bună parte dintre cetățenii R. Moldova care și-au redobândit cetățenia română nu au domiciliu stabil în România și dețin doar pașapoarte românești, care le permit să călătorească liber și să lucreze în țările Uniunii Europene. Există însă și o categorie de basarabeni care și-au stabilit reședința în România pentru a obține buletine de identitate, din varii motive, cum ar fi alocațiile pentru copii oferite de statul român, dar nu locuiesc la adresa din buletin. Or, este cunoscută practica înscrierilor lor fictive cu domiciliul peste Prut, uneori cu sutele sau chiar cu miile la aceeași adresă.

Potrivit unor date din 2021, numărul cetățenilor români care au și cetățenia R. Moldova a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani și a ajuns la peste 640.000 dintr-o populație de 2,6 milioane de locuitori ai R. Moldova, sau aproximativ 25% din populației.

Prin astfel de titluri provocatoare, portalul finanțat de americani continuă să alimenteze mitul că românii din Basarabia, nu ar fi români ci doar niște „moldoveni cu cetățenie română”.

Amintim că majoritatea populației R. Moldova este formată din români pentru că au părinți sau bunici care au fost cetățeni români, iar din punct de vedere legal sunt de FACTO cetățeni români, chiar dacă de jure trebuie mai întâi să parcurgă o procedură lungă și umilitoare numită „redobândirea cetățeniei”, chiar dacă formal nimeni niciodată nu le-a luat-o.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. De facto ei se simt cum??? Maldaveni sovietici șî cam atât. Nu văd acțiuni concrete și hotărâte care să arate altceva. Inclusiv guvernarea actuală nu face decât să dea din gură și să marjeze pe accentul statalist al RâMa, de parcă istoria ei ar avea măcar câteva sute sau mii de ani nu taman 82 anișori de la înființare de către stalin și paporul rus. Maldavenii aplică perfect zicala: la plăcinte înainte, la război înapoi. Sâlă viermilor bolșevici!

  2. Sa nu fie cu suparare, dar in ochii mei majoritatea covarsitoare sunt intr-adevar „moldoveni cu cetatenie romana”. Si anume din simplul motiv ca ei nu se simt romani, ci si-au luat cetatenia doar ca s-o tuleasca spre vestul decadent. Cat despre Radio Europa Libera, noi, romanii romani, datoram acestui post de radio enorm de mult! Nu voi uita niciodata cum in serile intunecate de iarna, cand nu era caldura, nu era curent, singura consolare erau cuvintele intretaiate de suieraturi si scartaieli ale acestui post clandestin, unde, spre deosebire de propaganda mieroasa de stat, Ceausescu era facut cu ou si cu otet. Doar astfel puteam afla ce se intampla cu adevarat in tara si in intreaga lume.

  3. Incercati sa Intelegeti fara patima.traian basescu petrov a facut acest lucru inainte de alegerile din 2009.scopul:voturi.nimic legat de un „ideal national”,nu e nici o tragedie,moldovenii vroiau sa mearga in europa de vest iar basescu vroia voturi.Romania si Modova sunt 2 tari.Nici o problema.
    Basescu ii invita pe moldoveni sa devina cetateni romani.14.04.2009
    cat despre:europa libera,dw,bbc,vocea americii,le ascultam copil fiind inainte de 1989.acum inteleg Altfel lucrurile,nu cu mintea unui Copil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.