Internațional

Portugalia în flăcări. mai multe sate au fost evacuate

 Incendiile de pădure s-au intensificat joi în Portugalia, mobilizînd 1.400 de pompieri şi ameninţînd mai multe localităţi, care au fost evacuate din cauza avansării flăcărilor, alimentată de rafalele de vînt puternice, potrivit Protecţiei Civile, relatează AFP, preluată de AGERPRES şi
MOLDPRES.

"Situaţia s-a înrăutăţit. Trebuie să evităm cu orice preţ ca flăcările să ajungă la sate", a declarat Miguel Cruz, purtătorul de cuvînt al Protecţiei Civile. 

Incendiul cel mai virulent a izbucnit în lanţul montan Caramulo (centru), unde flăcările de cîţiva metri înălţime devastează o pădure de pini.

Împotriva focului luptă 425 de pompieri, cu ajutorul a 127 de vehicule, un elicopter şi două avioane Canadair franceze, trimise săptămîna trecută în Portugalia la cererea Lisabonei.

Cinci sate din aceşti munţi au fost evacuate în cursul nopţii de miercuri spre joi, a indicat aceeaşi sursă pentru agenţia de presă franceză, precizînd că autorităţile nu au informaţii deocamdată privind case arse.

Mai la nord, în parcul natural Alvao, circa 320 de pompieri ajutaţi de două avioane şi două elicoptere luptă împotriva unui incendiu care a devastat aproape 2.000 de hectare de pini, potrivit primarului din Mondim de Basto, Humberto Cerquiera, care a evocat consecinţele negative pentru industria extracţiei de răşină de pin şi pentru turism.

Săptămîna trecută, un incendiu masiv în munţii Caramulo, combătut timp de mai multe zile de sute de pompieri, a costat viaţa a doi tineri pompieri, ridicînd la patru numărul de pompieri ucişi luna aceasta.

Incendiile de pădure, care s-au intensificat miercuri după-amiază după o scurtă perioadă de acalmie, nu au lăsat niciun răgaz pompierilor în cursul nopţii, din cauza "rafalelor de vînt foarte puternice, care băteau cu peste 50 km/h, mărind viteza de propagare", a mai afirmat Miguel Cruz. 

Timpul.md (A.G.) via Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *