ActualitateExterne

Posibilă remaniere guvernamentală în Franța pentru relansarea mandatului preşedintelui Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron ar putea proceda rapid, poate chiar luni, la o remaniere a guvernului pentru a da un suflu nou celui de-al doilea mandat al său marcat de absenţa unei majorităţi absolute în Adunarea Naţională pentru a guverna, scrie AFP preluat de agerpres.

“Se va mişca la începutul săptămânii, probabil cu un nou prim-ministru luni”, a declarat un influent consilier prezidenţial.

În ultimele luni, şeful statului şi-a “asumat” o serie de reforme nepopulare, precum cea a pensiilor, ori foarte controversate, precum legea privind imigraţia care i-a divizat profund tabăra.

În acelaşi timp, se confruntă cu ascensiunea formaţiunii Rassemblement National (RN, extrema dreaptă), care conduce în sondajele pentru alegerile europene din iunie 2024. Marine Le Pen, şefa deputaţilor RN, a ocupat locul al doilea la ultimele două alegeri prezidenţiale din 2017 şi 2022 în spatele lui Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron s-a întâlnit duminică seară cu premierul Elisabeth Borne pentru a discuta despre unele “dosare importante”, potrivit Palatului Elysée.

“Totul este posibil… inclusiv nimic”, a rezumat un alt consilier apropiat al preşedintelui Macron, într-un moment în care şeful statului pare să aibă în vedere recompunerea echipei sale după ce i-a primit succesiv săptămâna trecută pe ministrul economiei, Bruno Le Maire, pe fostul său prim-ministru Edouard Philippe şi pe centristul François Bayrou.

Acesta din urmă a estimat duminică la postul BFMTV că o “schimbare” este “necesară”.

Cu toate acestea, Elisabeth Borne, în funcţie de 20 de luni, “nu este condamnată: toată lumea îi ţine discursul de înmormântare… dar ne mişcăm puţin prea repede”, a subliniat un apropiat al şefului statului.

Chiar dacă nu poate fi exclusă menţinerea în funcţie a lui Elisabeth Borne, Emmanuel Macron trece în revistă de câteva zile opţiunile pentru Palatul Matignon, doi candidaţi apărând: Julien Denormandie, un fidel de la primele ore şi fost ministru al locuinţelor şi al agriculturii, şi Sébastien Lecornu, actual ministru al apărării provenit din dreapta eşichierului politic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *