Atitudini

Postolachi Elena, Florești, deportată în 1941 la vârsta de 10 ani: Adevărul e trist, dar trebuie să-l spunem

Deasemenea, socialiștii afirmă că limba poporului nostru este limba moldovenească, din motiv că țărișoara noastră se numește Republica Moldova.
Cine au fost ”pseudosavanții” care au creat această ”pseudoteorie” ? Agrarieni, economiști, politicieni? Numai nu savanți lingviști au fost. Am studiat în Institutul Pedagogic din Tomsc istoria provenienței al unor grupuri de limbi, cum ar fi: 1) grupa slavonă – l. rusă, ucraineană, bielorusă, bulgară, cehă, sârbă…; 2)grupa romană în baza limbei latine –

l. română, italiană, franceză, spaniolă… ; 3)grupa germană – l. germană, evreiească (ebraică)…; 4) gr. turcă; 5) gr. arabă etc.

Deci, dialectul, graiul moldovenesc fac parte din limba română și este o rușine să speculăm cu asta. Asta am aflat de la profesorii universitari ruși din Tomsc în anii 1956-57, care deja recunoșteau limba română.. Asta e o axiomă, care nu necesită altă dovadă.

Academicianul, Mihai Cimpoi, accentua că așa numitul ”savant”, Vasile Stati, autorul Cuvântelnicului (adică al dicționarului) ”moldovenesc-român pentru școală înșepătoare, nijloșie necoplectă și nijloșie e un renumit criminal a culturii noastre , plastograf și plagiator de cea mai josnică speță, este o monstruozitate care nu ar merita nicio atenție, dacă …nu ar prezenta o mentalitate ce ține de moldovenismul primitiv și nu ar avea susținere oficială” .

Savantul lingvist Eugen Coșeriu despre V. Stati: ”M-a șocat această idee cu privire la moldovenismul de azi din Basarabia. Și eu sunt moldovenist, însă moldovenist nu împotriva românismului, ci în cadrul românismului, înțelegând să pun în valoare tocmai contribuția Moldovei, a oamenilor de cultură, a scriitorilor, a poeților, a oamenilor de știință din Moldova”.

Pe Continentul Americii (în Statele Unite, în Canada) limba de stat este nu limba americană sau canadiană, ci limba engleză ca și în Anglia?! Astfel de exemple putem demonstra mai multe.

Am în mână două dicționare :

1) РУМЫНСКО-РУССКИЙ СЛОВАРЬ (Под редакцией Б. А. Андрианова и Д.И. Михалчи, 42.000 слов. С приложением краткого грамматичесаого очерка румынского языка, составленного профессором М. В. Сергиевским. ГОСИЗДАТ иностранных и национальных словарей. Москва-1953 г;

2) РУССКО-РУМЫНСКИЙ СЛОВАРЬ (Составили Н.Г.Корлэтяну и Е. М Руссев,46.000 слов. Москва-1954 г). Aceste dicționare dovedesc că în Basarabia ca limbă oficială

În ce privește denumirea poporului: în SUA americanii se împart în englezi, evrei, chinezi, hinduși și a… În Rusia, cât e ea de mare, toți se numesc россияне, adică cetățeni ruși, dar de naționalități diferite (popoare mai mari și mai mici) : ruși,tătari, bașchiri etc, etc.

După teritoriul Republicii Moldova toți cetățenii suntem moldoveni, dar de diferite naționalități: români (moldoveni), ruși, ucraineni, bulgari, găgăuzi etc…
Cât conducerea țaristă, atât și cea sovietică au dus o luptă aprigă pentru rusificarea românilor-moldovenilor basarabeni.

”În 1817, P. Sviniin, un mare scriitor rus semnala faptul că „…istoria Basarabiei este strâns legată de Moldova românească și că populația de pe ambele maluri ale Prutului este de origine latină”. După afirmațiile lui Sviniin, ambele populații vorbeau aceeași limbă românească, însă presărată cu regionalisme specifice.”
”Savantul rus, F. F. Vigheli, care a fost și guvernator al Basarabiei, vorbește în scrierile sale despre caracterul pur românesc al Basarabiei, ca și despre lupta boierilor moldoveni împotriva politicei de rusificare a acestei provincii românești.”

”Etnograful și scriitorul rus, A. S. Ciuibinskii, afirma că întreaga provincie cuprinsă între Prut și Nistru, în afară de partea de Nord a județului Hotin, era populată numai de români-moldoveni care nu cunoșteau deloc limba rusă

S-a început propaganda intensă antiromânească cu scopul de ai răzleți pe românii de pe ambele maluri a Prutului, să trezească în basarabeni ura față de frații de peste Prut.

În 1964, părintele comunismului, și anume, CARL Marx, în cartea sa ”Însemnări despre români. Manuscrise inedite, care cuprinde 4 manuscrise” și care au fost descoperite în Arhiva ”Institutului Internațional de Istorie Socială” din Amsterdam (Olanda), condamna în cuvinte aspre politica rusească față de principatele române, Moldova și Țara românească și în deosebi ”răpirea și ocuparea Basarabiei”, negând categoric legalitatea cedării acesteia imperiului țarist de către Turcia în 1812.

Tot în acea carte Marx mai afirma cu privire la adevărata față a ”eliberării” celor două principate române de către armata rusă (1828-1829) : ”au avut loc excese îngrozitoare, furturi și crime. Bărbați și femei au fost puși la jug, iar vizitiii cazaci nu s-au purtat cu milă nici cu biciul, nici cu vârful lăncilor lor. Peste 30 mii de români au fost folosiți ca animale de tracțiune…Haosul și prădăciunile rușilor au adus la foamete și ciumă în țară”.

Comuniștii, socialiștii și adepții lor au trâmbițat ani la rând despre ”eliberarea moldovenilor de sub jugul român”.

Cum numai au trecut peste Nistru, ”eliberatorii” sovietici au instaurat legile lor criminale, au dat afară pe primarii de la orașe și sate și în locul lor au numit lichelele și trădătorii de neam, care mai târziu au contribuit la arestările , condamnările și deportările a sutelor a miilor de basarabeni nevinovați împreună cu familiile lor, cu bătrâni bolnavi și neputincioși și copii, condamnați la suferințe și moarte.

Au condamnat la pușcării, au deportat, au împușcat fără vină, au închis în case de nebuni sute de mii de oameni, inclusiv bătrâni neputincioși și bolnavi, care au muncit o viață întreagă; inclusiv copii nevinovați care abia începeau să trăiască, cărora le-au furat copilăria și adolescența!

În 1946 le-au luat din pod ultimul porumb, ultima fasole, lăsându-i să moară de foame !!! Bolșevicii comuniști au procedat mai rău și decât barbarii sălbatici.
Să nu ascundem adevărul, căci de altfel niciodată nu vom scăpa de hoți, criminali și trădători.

Oamenii trebuie să știe că regimului totalitar stalinist a distrus în URSS mai multe vieți omenești, decât în războiul mondial ! Ocupanții bolșevici au fost adevărații criminali.

Lăsați-i, tovarășe Dodon, pe constructori – să construiască, medicii – să aibă grijă de sănătatea oamenilor, lingviștii – să perfecționeze limba noastră care degradează, istoricii – să scrie adevărul, iar Dvs, ca economist, aveți grijă de bunăstarea țării, căci asta vă este misiunea.

(Elena Postolachi, Florești, 2017)

Vorba ceea: nu-ți băga nasul, unde nu-ți fierbe oala!

P. S. Au trecut 3 ani de la publicația acestui articol, dar nimic de atunci nu s-a schimbat spre binele poporului nostru. Dimpotrivă: sărăcia, prețurile, inflația au crescut, promisiunile lui Dodon au rămas în vânt, dumnealui cu familia se scaldă în lux și se odihnește în cele mai bogate hoteluri din țările europene pe banii publici.

Recent am aflat că guvernul lui Dodon a anulat una din înlesnirile oferite foștilor deportați pentru suferințele lor, de către Primul Parlament al RM – dreptul de a călători gratis în municipiul Chișinău. De fapt această înlesnire se prevedea pentru toți deportații din întreaga Moldovă, dar ea a fost anulată mulți ani în urmă. Celelalte înlesniri au fost respinse de comuniști chiar de la început.

Știu bine că “eliberatorii” noștri au primit (poate mai primesc și azi) apartamente, posturi, onoruri, înlesniri și alocații, dar pe noi ne-au dus la chinuri, foame, muncă nemaipomenit de grea și la moarte, ne-au luat casele, averea, de care s-au folosit ei, ne-au distrus sănătatea, ne-au discriminat și nu ne-au întors nimic – iar acum ticăloșii care stau la putere, să-și bată joc în așa mod de oamenii nevinovați ?! Se fură, se vinde, se privatizează, se îmbogățesc pe spatele poporului, pe banii publici. Până când va dura această nedreptate ?!

Vă trimit acest articol, în care am folosit ca dovadă dictionarele rus-român și româno-rus și ași vrea să vă prindă bine când vorbiți despre limba noastră cea română.

Postolachi Elena, Florești, deportată în 1941 la vârsta de 10 ani.
31.01 2020

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *