Politică

Poţi integra Uniunea Europeană în moldoveni?

Pentru că poate. Pentru a submina influenţa rusească în zonă. Din cauza Transnistriei, un punct fierbinte. Ştiţi ceva? Nici nu contează motivele. Europa ne vrea şi trebuie să ne bucurăm. Ba nu. Să fim fericiţi pentru că, să fim sinceri, Moldova nu are faţă de Uniunea Europeană. Faţă îi este mai curând de Uniunea Africană. Orice moldovean a călcat barem o singură dată în una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, în România, a văzut o diferenţă de la cer la pământ faţă de ce are acasă.

Ştiu, fraţii noştri români au probleme mari şi de tot felul. Totuşi, sunt net peste noi. De exemplu, belelele ce ţin de corupţie. După ce europenii au taxat dur lipsa de reforme în justiţie, efectul s-a simţit. România a avut un fost premier la închisoare. România are acum tot felul de funcţionari mari şi mici la răcorică. Foşti europarlamentari, foşti miniştri, actuali deputaţi şi senatori, oameni cu bani, oameni cu relaţii au ajuns să simtă mâna grea şi rece a justiţiei. În sfârşit, doamna cu cântarul îi sperie cei care se ştiu cu matrapazlâcuri.

Pe această cale trebuie să calce şi Moldova. O să-l vedem pe Plahotniuc, pe Filat sau pe Voronin la închisoare? În Uniunea Europeană este posibil orice… Dacă s-ar aplica legea, jumătate dintre parlamentari ar înfunda puşcăriile. Cu toţii cunoaştem cazul unui deputat moldovean condamnat în România, dar liber acasă. Ţi-e şi scârbă de o astfel de justiţie. Statul Republica Moldova trebuie să ştie, dacă se vrea integrat în UE urmează să se schimbe dramatic. Statul acesta corupt, care îşi fură cetăţenii şi îşi protejează politicienii, ar trebui să se zdruncine din temelii.

Şi mai dramatică va fi schimbarea din mentalitatea omului de rând. În societatea moldovenească nu se vorbeşte decât despre statul care trebuie să devină european. Uităm că şi moldovenii trebuie să fie europeni. Adică, să ştie să vorbească civilizat, să nu mai arunce gunoiul aiurea, să nu mai dea şpagă, să respecte drepturile altor cetăţeni, să fie toleranţi, să respecte legea etc. Avem, însă, o mare problemă. Moldovenii sunt al naibii de rezistenţi la schimbare. Mai degrabă se lasă politicienii de furat, decât moldoveanul civilizat. În aceste condiţii, apare o întrebare logică: oare reuşim să-l civilizăm pe moldovean astfel încât să ajungă bun de Uniunea Europeană? Să presupunem că putem integra Moldova în Uniunea Europeană, dar oare poţi băga Uniunea Europeană în moldoveni? 

sursa: cojocari.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *