Politică

„Povestea de succes” are final amânat

În cadrul unui interviu difuzat de postul de televiziune Prime, acesta a declarat că primul pas oficial al integrării europene a fost amânat, până în 2014.
„Nu va fi semnat actul final, aşa cum era preconizat, în toamnă. Dar va fi semnat, probabil, la începutul anului viitor”, a afirmat șeful statului. Nicolae Timofti a „ambalat” acest eșec într-o formulă tehnică, invocând presupusa incapacitate a funcționarilor de a traduce în cele 23 de limbi oficiale ale UE documentele, cu toate că până la termenul-limită a rămas suficient timp. „Este un volum foarte mare de documente care trebuie traduse în 23 de limbi şi au hotărât că nu vor reuşi să traducă toate aceste documente", a declarat preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti.

R. Moldova pusă pe stand by

Șansa R. Moldova de a deveni partener asociat al UE, consfințind astfel ceea ce la nivel declarativ era obiectivul prioritar al AIE, a fost compromisă de către incapacitatea liderilor alianței proeuropene de a depăși conflictele interne pentru putere. Criza politică soldată cu demiterea guvernului Filat, în urma unei moțiuni de cenzură a PCRM, dar susținută și de Partidul Democrat, a demonstrat că, în ciuda suportului politic și financiar al UE, Chișinăul nu poate depăși problemele care îl țin departe de comunitatea europeană.

Amânarea semnării Acordului duce la decalarea tuturor proiectelor R. Moldova pentru următoarea perioadă și, implicit, a avantajelor care ar decurge pentru populație din acestea, cum ar fi eliminarea regimului de vize pentru călătoriile în spațiul comunitar, facilități pentru schimburi comerciale, suport financiar mai consistent pentru proiecte de modernizare a țării etc.
Ratarea obiectivului AIE a fost subliniată și de președintele PCRM, Vladimir Voronin, dar și de liderul PL, Mihai Ghimpu, în ciuda asigurărilor de acum câteva zile ale premierului în exercițiu, Vlad Filat, care a anunţat că negocierile privind Acordul de Asociere între Moldova şi Uniunea Europeană au fost finalizate.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *