Actualitate

Poziția autorităților din sudul R. Moldova cu privire la crearea „Republicii Basarabene Bugeac”

„Scopul declarat al Radei Populare a Basarabiei reprezintă o provocare și nu are nicio legătură cu situația social-politică actuală din autonomia găgăuză. Locuitorii Găgăuziei își văd viitorul în componența Republicii Moldova, stat suveran și independent”, a precizat într-o notă Comitetul Executiv de la Comrat, informează Gagauzinfo.md.

„Informațiile despre mișcarea separatistă <<Bugeac>> sunt de la început până la sfârșit fictive. Taraclia nu a fost niciodată parte a acestei „mișcări”!”, a declarat primarul de Taraclia, Serghei Filipov.

Un fost angajat al Serviciului Vamal rusesc, Maxim Stepaniuc, a fost reținut de SIS pe Aeroportul din Chișinău, sub acuzația că ar recruta susținători ai înființării „Republicii Bugeac”.

„Această organizaţie este activă în sudul Republicii Moldova, în oraşele Taraclia şi Comrat”, a precizat procurorul Artur Sârcu.

La finele lunii octombrie, grupul separatist „Rada Populară a Basarabiei” a proclamat aşa-zisa “reconstituire” a unei „Republici Basarabene Bugeac” în componenţa căreia secesioniştii vor să introducă raioanele Ismail, Tatarbunar, Tarutino, Reni, Arciz şi Beleaev din regiunea Odesa şi regiunea autonomă Găgăuzia. În acest sens, grupul planifică şi organizarea unui referendum la care vor invita observatori din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a Uniunii Europene, a OSCE şi a altor autorităţi internaţionale.

Anul trecut, mass-media ucraineană avertiza asupra intenţiei Rusiei de a ocupa o parte a regiunii Odesa, a regiunii găgăuze şi regiunile de sud din Republica Moldova şi controlarea lor sub genericul unei aşa-zise„Republicii Populare Basarabia”.

Pentru realizarea acestui scenariu, avertizau experţii în securitate, ar fi fost necesară destabilizarea situației în unele zone ale Republicii Moldova, precum autonomia găgăuză, Basarabeasca, Taraclia, dar și în regiunea transnistreană.

Gagauzinfo.md scrie că tatăl fostului vameș rus reținut la Chișinău este convins de nevinovăția fiului său. Potrivit lui Leonid Stepaniuc, băiatul său își vizita prietenii din Republica Moldova. „Fiul meu a fost arestat la Chișinău sub pretexte false, este aproape acuzat de lovitură de stat”, a spus Stepaniuc, confirmând că tânărul Maxim locuiește în Vladivostok.

sursa: infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *