CSI / Rusia

Prăbușire totală – Putin își anulează întâlnirea cu generalii după cea mai mare înfrângere a armatei sale

Vladimir Putin, care a schimbat comanda armatei sale de două ori de la începutul războiului din Ucraina, nu mai vrea să-și vadă generalii. Președintele a amânat întâlnirile de la Soci cu conducerea ministerului Apărării, după ce armata din regiunea Harkov a suferit cea mai mare înfrângere de la începutul războiului, scrie The Moscow Times, citat de onet.pl.

În decurs de o săptămână, forțele armate ale Ucrainei au reușit să recâștige 3.000 de kilometri pătrați – a anunțat duminică șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujni. După ce a spart prima linie, armata rusă a părăsit în câteva zile teritoriul cucerit cu mii de victime, după aproximativ trei luni.

Ministerul rus al Apărării a descris sâmbătă ceea ce se întâmplă drept „activități de diversiune” și retragerea planificată a trupelor. Dar este puțin probabil ca acest scenariu să se potrivească dorințelor președintelui Vladimir Putin. El a amânat întâlnirile cu conducerea Ministerului Apărării și cu reprezentanții industriei de apărare, a declarat purtătorul său de cuvânt , Dmitri Peskov.

„Pe măsură ce operațiunea militară specială se dezvoltă (autoritățile ruse de la începutul atacului asupra Ucrainei refuză să-și numească acțiunile ”război” și vorbesc despre desfășurarea unei „operațiuni speciale”), se acumulează unele experiențe care trebuie discutate” – a explicat el, adăugând că întâlnirile sunt necesare.

*Contraofensiva ucraineană. Eșecul planului lui Putin

Retragerea armatei ruse din Izium și Kupiansk este un „colaps total”, a spus Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews din Scoția.

„Probabil au fost staționate acolo mai multe trupe decât oriunde altundeva, în legătură cu bătălia din Donbas, iar acum se pare că nu mai pot rezista acolo”, explică O’Brien.

Din cauza eșecului armatei, referendumurile privind anexarea teritoriilor ocupate de Ucraina au fost din nou amânate pe perioadă nedeterminată, a informat publicația ”Meduza”, citând surse apropiate administrației prezidențiale.

Programate inițial pentru luna mai, apoi amânate pentru luna septembrie, iar apoi în noiembrie, referendumurile au fost amânate „până mai târziu”, a spus unul dintre interlocutorii ziarului.

Potrivit altor surse, politicienii trimiși în regiunile Harkiv și Zaporizhia pentru a se pregăti pentru vot au primit „ordine de a se întoarce acasă”, a declarat o sursă pentru ”Meduza”.

În urma contraatacului reușit, ucrainenii vor avea acum „propriile lor probleme logistice: vor trebui să aprovizioneze toate unitățile acum împrăștiate pe teritoriul ocupat de ofensiva din zona Harkov, spune O’Brien. „Dar rușii vor avea probleme în stabilizarea liniei frontului”, continuă el. Așa că situația va fi haotică pentru o vreme, până când va începe să apară o nouă linie a frontului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *