CSI / Rusia

Predică teribilă a Patriarhului Kiril: Rusia „nu a atacat pe nimeni” și îndeamnă populația la apărarea „hotarelor sacre”

Patriarhul rus Kirill a făcut din nou noi declarații șocante în cadrul unei predici ținute după slujba de pomenire a răposaților. Șeful bisericii ortodoxe ruse a menționat din nou că țara sa „nu a atacat pe nimeni” și a sugerat populației să îi apere „hotarele sacre”.

Potrivit lui, „Rusia rămâne iubită de Dumnezeu”. De asemnea, acesta a elogiat puterea și măreția statului după slujba oficiată în Catedrala Arhanghelului, amplasată în apropierea Kremlinului.

„Nu vrem să luptăm cu nimeni. Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. O țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ci și-a apărat doar granițele. Să dea Dumnezeu ca țara noastră să fie așa până la sfârșitul veacului – puternică și iubită de Dumnezeu. Să ne rugăm Domnului să nu lipsească de dragostea sa poporul nostru și biserica noastră, sa lumineze autoritățile, ca prin credință, evlavie și înțelepciune să ne întărească oamenii, să ne ofere putere să muncim, să trăim și, dacă este cazul, să luptăm mereu pentru a păstra viața liberă și independentă a poporului nostru și a țării noastre”, a menționat patriarhul.

De asemnea, clericul a punctat că acum enoriașii trebuie să se roage pentru ca rușii „să aibă întotdeauna înțelepciunea, puterea și onoarea, dacă este cazul, să apere hotarele sacre ale Patriei”, transmite TASS.

 În context, acesta a menționat că tinerilor nu le-a secat dragostea pentru țară.

Aceasta nu este prima predică în care fața bisericească justifică războiul din Ucraina. Anterior, patriarhul susținea că acțiunile militare au început pentru ca în Donbas să nu se desfășoare parade gay.

Drept urmare ale declarațiilor controversate enunțat de liderul bisericii ruse, clericii ucraineni au adunat semnături și l-au denunțat la tribunalul internațional bisericesc. Contestațiile traduse în greacă au fost înaintate Consiliului Întâistătătorilor Bisericilor din Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim și Cipru, care trebuie să decidă desfășurarea unei ședințe. În același timp, textul în engleză a fost expediat spre revizuire conducătorilor altor biserici ortodoxe, iar cel tradus în rusă –  trimis patriarhului Kirill, „pentru a înțelege ce a făcut și de ce îl acuză clerul ucrainean”.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Ucraina,Moldova si fostele republici tinute in URSS ,iata care sunt hotarele “sacre” conform lui Kiril… Asta nu e un indemn la razboi,la ocupare ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *