ActualitateExterne

Premieră în Italia! Mare demonstrație a opoziției împotriva reformelor Giorgiei Meloni

Partidele italiene de opoziţie vor participa marţi împreună, pentru prima dată, la o mare demonstraţie împotriva reformelor pe care guvernul premierului Giorgia Meloni intenţionează să le aprobe şi în faţa “climatului de presiuni” care s-a creat în Parlament, informează luni EFE, conform AHGERPRES.

Lidera Partidului Democrat (PD), Elly Schlein, şi liderul Mişcării Cinci Stele (M5S), Giuseppe Conte, vor fi prezenţi la miting alături de liderii Alianţei Verde-Stânga şi ai altor mişcări, în timp ce Acţiunea de centru va trimite un reprezentant. Doar formaţiunea Italia Viva a lui Matteo Renzi a anunţat că nu va participa.

Opoziţia denunţă “climatul de intimidare şi provocare continue din partea majorităţii guvernamentale şi se opune încercării de a-i forţa mâna pentru a aproba proiectele de lege privind autonomia diferenţiată şi alegerea directă a premierului”, una din marile promisiuni electorale ale lui Meloni şi ale formaţiunii sale politice, Fraţii Italiei.

Coaliţia guvernamentală condusă de lidera de extremă dreapta, completată de Liga, condusă tot de un lider de extrema dreapta, Matteo Salvini, şi formaţiunea conservatoare Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, are majoritate absolută în ambele camere ale Parlamentului.

Scandal în Camera Deputaților

Iniţiativa de a protesta a luat naştere după lupta care a izbucnit miercuri în Camera Deputaţilor, când deputatul Ligii Igor Iezzi l-a lovit cu pumnul pe reprezentantul M5S Leonardo Donno, care afişase un drapel italian pentru a protesta împotriva reformei autonomiei, în timp ce zeci de parlamentari au încercat să îi separe.

“Marţi vom flutura împreună steagul italian la Roma. Dacă pentru Meloni şi asociaţii săi steagul italian este o provocare, îl vom flutura mai tare”, a scris Giuseppe Conte pe reţelele de socializare.

Protestul a fost convocat în piaţa centrală Sant’Apostoli din Roma, la ora locală 17:30 (15:30 GMT), când în Senat vor fi votate primele puncte ale reformei constituţionale pentru introducerea alegerii directe a premierului şi se vor relua lucrările privind introducerea autonomiei diferenţiate în Camera Deputaţilor.

Legea “autonomiei regionale diferenţiate”, care îşi propune să asemene Italia cu o structură federală, permite ca regiunile să îşi asume competenţe în domenii precum educaţia şi sănătatea, lucru care, potrivit guvernului, va permite “depăşirea decalajelor dintre teritorii şi garantarea aceloraşi drepturi tuturor cetăţenilor”.

Georgia Meloni susţine că legea care ar permite ca prim-ministrul să fie ales direct de alegători este menită să evite schimbarea continuă a guvernelor, în timp ce opoziţia insistă că ea reprezintă un atac la adresa instituţiei Preşedintelui ţării.

Fiind vorba de o reformă a Constituţiei şi necontând pe sprijinul a două treimi din Parlament, pentru a fi ratificată va trebui organizat un referendum.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *