Ultima oră

Premierii român, bulgar şi sârb şi-au asumat finalizarea interconectărilor Ruse-Giurgiu şi Sofia-Nis

Guvernele român şi bulgar s-au reunit, vineri, în şedinţă comună, la Ruse, la reuniune fiind prezent şi prim-ministrul Serbiei.

Cu această ocazie, a fost semnată o declaraţie comună a celor trei prim-miniştri, respectiv Victor Ponta (România), Plamen Oresharski (Bulgaria) şi Ivica Dacic (Dacic), în care este reafirmat sprijinul faţă de proiecte regionale de interes comun, în special în domeniile transportului, energiei şi protecţiei mediului, în vederea promovării dezvoltării economice şi îmbunătăţirii securităţii economice şi energetice a regiunii.

"Acordăm o deosebită importanţă finalizării interconectorului de gaz între România şi Bulgaria de la Ruse-Giurgiu şi interconectorului de gaz între Bulgaria şi Serbia la Sofia-Nis, acestea reprezentând elemente importante ale infrastructurii de securitate energetică din Europa", se arată în declaraţia comună a celor trei premieri.

Aceştia au menţionat şi importanţa aplicării unei abordări macro-regionale pentru stimularea dezvoltării economice, după principiul conectării Dunării şi a regiunilor Mării Negre.

În declaraţie esre arătată necesitatea continuării dezvoltării cooperării transfrontaliere între cele trei ţări, în special în contextul noii Perioade de programare 2014-2020, cu obiectivul de a consolida coeziunea teritorială a regiunilor transfrontaliere, competitivitatea şi sustenabilitatea lor.

Premierii celor trei ţări au reafirmat şi punctul de vedere că impulsul procesului de extindere al UE trebuie menţinut în legătură cu toate statele din Balcanii de Vest, pe baza progreselor lor în îndeplinirea criteriilor de aderare.

"În această privinţă, Bulgaria şi România salută cu căldură eforturile şi progresele guvernului Serbiei în procesul aderării la UE şi încurajează Serbia să continue reformele esenţiale. Bulgaria şi România vor continua să împărtăşească Serbiei experienţa lor în procesul aderării la UE", se afirmă în declaraţia comună.

Premierrii au convenit, de asemenea, să continue întâlnirile la nivel de prim-ministru cel puţin o dată pe an.

Sursa: zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *