Internațional

Premierul britanic vrea să trimit jihadiștii la cursuri de “deradicalizare”

În opinia liderului conservatorilor britanici, islamiștii radicali amenință securitatea Marii Britanii și aduc prejuducii ‘democrației multirasiale și multireligioase’, acesta fiind și motivul pentru care executivul de la Londra a decis să elaboreze o strategie pentru combaterea jihadismului.

În cadrul acestui plan, precizează Cameron, vor fi create programe de deradicalizare la care vor trebui să participe teroriștii eliberați din închisoare sau cei care au revenit din Siria. Obiectivul planului este să atace ‘veninul’ la toate nivelurile pentru a combate ideologia ce susține jihadismul, subliniază Cameron, avertizând că ‘înfrângerea dușmanilor noștri va cere timp, răbdare și o adaptare constantă’.

Pe de altă parte, Cameron a susținut ideea sprijinirii musulmanilor care se opun retoricii extremiste și care luptă împotriva jihadiștilor.

‘Este bătălia unei generații’, și ea ‘va fi câștigată numai cu argumente și putere de convingere, cu oameni care demonstrează puterea valorilor noastre liberale, democratice’, a mai indicat șeful executivului britanic în articolul apărut înaintea publicării detaliate a strategiei sale pentru combaterea islamismului radical.

Printre elementele deja anunțate ale strategiei se numără posibilitatea ca părinții să confiște pașapoartele copiilor lor în vârstă de până la 17 ani, dacă bănuiesc că aceștia din urmă ar putea fi radicalizați, vârstă maximă permisă la ora actuală, începând din luna iulie, fiind de 16 ani, iar în baza acestui drept mulți părinți au reținut deja astfel de pașapoarte. În plus, persoanele condamnate pentru extremism religios nu vor mai avea dreptul să lucreze cu copii minori.

Guvernul de la Londra estimează că peste 700 de britanici au plecat în Siria și Irak pentru a intra în rândurile combatanților grupării Statul Islamic (SI), circa jumătatea dintre ei revenind între timp în Marea Britanie.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *