InternaționalUcrainaUE / Nato

Premierul Cehiei se declară convins că viitorul Ucrainei este în UE și în NATO

Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană şi în alianţa militară NATO, a declarat vineri, 7 iulie, premierul ceh Petr Fiala, după ce s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Praga, transmite Reuters și Agerpres.

Petr Fiala a subliniat că Ucraina poate conta pe sprijinul Uniunii Europene şi s-a declarat convins că toate statele membre ale NATO vor sprijini cererea acestei ţări de a adera la Alianţă, explicând că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea întregii Europe.

Astfel, potrivit lui Fiala, ţările membre ale Uniunii Europene analizează în prezent modalităţile de a utiliza activele financiare ruse, îngheţate de Bruxelles, pentru a contribui la reconstrucţia Ucrainei.

Menționăm că Republica Cehă a fost un susţinător constant al Kievului de la începerea invaziei ruse în Ucraina în luna februarie 2022.

Şeful executivului ceh a mai adăugat că sprijinul ţării sale pentru Ucraina va continua, inclusiv prin donarea mai multor elicoptere militare.

În perioada ianuarie-mai acest an, Praga i-a livrat Ucrainei 24 de tancuri, 76 de vehicule blindate şi 16 vehicule pentru apărare aeriană.

De partea sa, preşedintele ucrainean a afirmat că ţara sa are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune pentru a lupta împotriva forţelor ruse care i-au invadat ţara.

”Fără arme cu rază lungă este dificil nu doar să realizăm o misiune ofensivă, dar şi să efectuăm o operaţiune de apărare. În primul rând, vorbim despre sisteme cu rază lungă cu Statele Unite şi astăzi depinde doar de ele”, a explicat Volodimir Zelenski în conferinţa de presă comună cu premierul ceh.

Liderul de la Kiev a vizitat Praga în cadrul unui turneu extern înaintea summitului NATO ce va fi găzduit marţi şi miercuri de Vilnius. El a solicitat ca la această reuniune NATO să se transmită un mesaj clar Ucrainei privind o viitoare aderare.

De asemenea, președintelele Zelenski a cerut la Praga începerea în acest an a negocierilor de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană.

Vineri după-amiază, preşedintele ucrainean se va întâlni, la Istanbul, cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, în ajunul împlinirii a 500 de zile de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

În timpul acestei prime vizite în Turcia a şefului statului ucrainean efectuate după luna februarie 2022, Zelenski şi Erdogan vor discuta, potrivit publicaţiei pro-guvernamentale Sabah, despre acordul privind exporturile de cereale ucrainene încheiat în iulie anul trecut cu medierea ONU şi a Turciei, document despre care Rusia a anunţat că nu vede ”niciun motiv” pentru a fi prelungit după 17 iulie, data la care expiră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *