Opinii și Editoriale

Premierul Chicu bate șaua să priceapă iapa…

Dumnealui propune ca sumă de EUR 1.5 milioane, pe care CEDO a obligat Guvernul să o plătească în calitate de venit ratat acționarilor de la Gemenii, să fie achitată din contul finanțării alocate pentru 2020 sistemului judecătoresc.

Premierul, bate șaua să priceapă iapa… Domnia sa, nu poate să nu cunoască că justiția este un „serviciu” pe care statul îl furnizează cetățenilor și pe care îl finanțează din impozitele cetățenilor. Prin urmare, reducerea finanțării justiției cu 70 de milioane de lei, înseamnă de fapt.. sancționarea justițiabililor – a cetățenii din impozitele cărora justiția este finanțată.

Pentru o ilegalitate (anume ilegalitate și nu eroare judiciară), comisa de persoane foarte ușor identificabile, vor fi sancționați în final tot cetățenii, care vor primi servicii mai proaste cu 70 milioane lei. Dacă decidenții politici ar citi atent Hotărârea CEDO, ar observa o serie de detalii foarte interesante, cum ar fi de exemplu faptul că admiterea acelei revizuiri tardive s-a produs după ce CEDO a pronunța mai multe decizii de condamne pentru casările deciziilor judecătorești irevocabile. Mai mult ca atât, această revizuirea a fost admisa de Curtea Supremă, la momentul când CSJ deja avea o practică stabilită de respingere acestor revizuiri!

Prin decizia de reducere a finanțării justiției, de fapt vor fi sancționați judecătorii onești care nu au admis niciodată asemenea ilegalități. Vor fi secționați grefierii, referenții, consultații din instanțe care sunt plătiți mai prost ca vânzătorii de la piețele din Chișinău, iar volumul de lucru al cărora este într-o permanentă creștere. Vor fi sancționați avocații care vor beneficia de condiții de lucru mai proaste. În schimb cei care au adoptat ilegal decizia de revizuire, curajoasa decizie a premierului nu-i afectează în nici un fel. Mai mult ca atât, pe ei îi doare fix în cot de reducerea finanțării sistemului judecătoresc cu 70 milioane lei.

ALEXANDRU TĂNASE (facebook.com)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Alexandru Tănase

Alexandru Tănase este jurist, fost Ministru al Justiției între 2009-2011 și 2018, care din octombrie 2011 până în mai 2017 a fost președinte al Curții Constituționale a R. Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *