Internațional

Premierul din Kosovo recunoaşte că rudele sale se numără printre imigranţii din Europa

Peste un milion de imigranţi au traversat ruta balcanică anul trecut pentru a ajunge în ţări din vestul şi nordul Europei, cu stabilitate economică mare precum Germania şi Suedia.

Deşi s-a relatat că majoritatea imigranţilor erau refugiaţi din Siria şi Irak, ţări afectate de războaie civile, Kosovo a cunoscut cel mai mare exod anul trecut de la războiul civil din 1998-1999 împotriva Serbiei.

Premierul kosovar a confirmat, duminică, informaţiile lansate de un site de ştiri din Priştina – Insajderi -, recunoscând că propriul frate Ragip s-a numărat printre imigranţii care au încercat să ajungă pe teritoriul UE pentru a solicita azil. 

"Am citit că fratele meu a solicitat azil pentru a primi ajutor medical. Este adevărat", a declarat Mustafa pe pagina sa de Facebook, citat de agenţia de presă Reuters.

"Vreau să fiu sincer cu voi. Cu valul de imigranţi au plecat şi nepoţi de-ai mei, dar acum s-au întors. Asta arată că membrii familiei mele se confruntă cu aceeaşi soartă ca toţi ceilalţi cetăţeni", a declarat premierul kosovar.

În ultimele şase luni, circa 70.000 de kosovari au solicitat azil pe teritoriul Uniunii Europene.

Potrivit site-ului de ştiri Insajderi, fratele lui Mustafa ar fi intrat pe teritoriul UE prin Ungaria anul trecut, înainte ca Budapesta să închidă frontiera cu Serbia. Ragip a solicitat azil în Franţa, apoi a depus o altă solicitare în iunie 2015 în Germania.

Premierul kosovar a precizat că fratele său a suferit o intervenţie chirurgicală anul trecut în capitala albaneză Tirana.

"Acum se află în Priştina şi starea lui continuă să fie gravă", a declarat Mustafa.

Valul de solicitanţi de azil din Kosovo a determinat Germania, ţara cea mai afectată de criza migraţiei, şi alte state UE să înceapă să expulzeze kosovarii, argumentând că nu întrunesc condiţiile pentru acordarea statutului de refugiat.

Peste 800.000 de kosovari ar lucra în vestul Europei, în special în Germania şi în Elveţia. Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, dar statul cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori rămâne cel mai sărac din Europa.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *