Internațional

Premierul italian Mario Draghi s-a convins că vorbește degeaba cu Putin: Cei care spun „este inutil să discutaţi cu el, pierdeţi timpul” au dreptate

Şeful guvernului italian, Mario Draghi, a deplâns duminică aparenta ineficacitate a “dialogului” cu preşedintele rus Vladimir Putin, constatând că aceste contacte nu opresc “oroarea” care continuă în Ucraina, informează AFP.

“Încep să cred că cei care spun ‘este inutil să discutaţi cu el, pierdeţi timpul’ au dreptate”, a declarat Mario Draghi într-un interviu pentru cotidianul Il Corriere della Sera, publicat duminică.

“L-am apărat mereu pe (preşedintele francez Emmanuel) Macron şi continui să spun că, în calitate de actual preşedinte al UE, el are dreptate să încerce toate căile de dialog posibil. Însă eu am impresia că oroarea războiului cu al său carnagiu, cu ceea ce ei le-au făcut copiilor şi femeilor, este complet independent de declaraţii şi de apeluri telefonice” între Kremlin şi puterile străine, a adăugat Draghi.

“Până acum, obiectivul lui (Vladimir) Putin nu a fost căutarea păcii, ci tentativa de a spulbera rezistenţa ucraineană, de a ocupa ţara şi de a o preda unui guvern prieten”, a mai spus Draghi, dând asigurări că Italia rămâne “apropiată de prietenii săi ucraineni”.

Mărturisind că la începutul conflictului s-a gândit că “o victorie a Rusiei este probabilă”, Draghi a adus un omagiu “rezistenţei ucrainene eroice”.

“Ceea ce ne aşteaptă este un război de rezistenţă, o violenţă prelungită, cu distrugeri care vor continua. Nimic nu arată că poporul ucrainean poate să accepte ocupaţia rusă”, a adăugat Draghi.

Aceste declaraţii intervin în condiţiile în care Italia a anunţat redeschiderea ambasadei sale de la Kiev, începând de luni.

Mario Draghi a mai reafirmat necesitatea de a livra arme ucrainenilor. Dacă “sancţiunile sunt esenţiale pentru a slăbi agresorul, ele nu pot opri trupele pe termen scurt. Pentru a face aceasta, ucrainenii trebuie ajutaţi direct şi aceasta este ceea ce facem noi. A nu o face ar însemna să le spunem: capitulaţi, acceptaţi sclavia şi supunerea – un mesaj contrar valorilor noastre europene de solidaritate”, a subliniat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *