Externe

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a demisionat din funcție

Premierul polonez Mateusz Morawiecki și-a prezentat scrisoarea de demisie în timpul sesiunii inaugurale a celei de-a zecea Sejm. Potrivit Constituției poloneze, șeful guvernului își prezintă demisia la prima sesiune a Sejm-ului din noua cadență.

Morawiecki, care încearcă să adune voturi pentru a conduce din nou guvernul, a invitat pe toată lumea să se alăture coaliției.

“Cu puțin timp în urmă, am depus cu toții un jurământ solemn în fața poporului în apărarea suveranității și să lăsăm ca aceste cuvinte să fie un ghid pentru noi, mai ales pentru viitor, deoarece suntem cu siguranță conștienți de marile provocări pe care le va aduce această perioadă”, a declarat Morawiecki.

Malgorzata Paprocka, secretar de stat în cadrul biroului președintelui polonez, a informat că, după ceremoniile din Parlament din cursul serii, Andrzej Duda îi va încredința lui Morawiecki misiunea de a forma guvernul.

Noul prim-ministru, în termen de 14 zile de la numirea sa, trebuie să prezinte Sejm-ului un program de acțiune guvernamentală împreună cu o moțiune de încredere. Sejm-ul adoptă o moțiune de încredere cu majoritate absolută, în prezența a cel puțin jumătate din numărul legal de deputați.

Deși partidul Lege și Justiție, reprezentat de Morawiecki, are cea mai mare reprezentare în Sejm, acesta nu a reușit să obțină suficient sprijin pentru a garanta o majoritate. Este foarte probabil ca, în cazul în care încercările lui Morawiecki de a forma un guvern să eșueze, acest drept să revină opoziției, care a pregătit deja un acord de coaliție.

Este cunoscut faptul că majoritatea polonezilor îl consideră pe Tusk cel mai bun candidat pentru a forma un nou guvern al țării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *