Social

Premierul Poloniei, despre aderarea R. Moldova la UE: „Fie va fi o cale foarte rapidă, fie negocierile se vor împotmoli în discuţii lungi”

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, a declarat că accelerarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi posibilă, în condiţiile în care Chişinăul încearcă să adere la blocul comunitar pe fondul temerilor că ar putea fi atras în conflictul din Ucraina, relatează Reuters.

„Cred că o cale accelerată este posibilă. Fie va fi o cale foarte rapidă, fie negocierile se vor împotmoli în discuţii lungi. Sper ca Uniunea Europeană să se deschidă mai larg către Ucraina şi Republica Moldova”, a declarat Mateusz Morawiecki.

De asemenea, premierul R. Moldova, Dorin Recean i-a mulţumit lui Morawiecki pentru sprijinul Poloniei.

„Reformele pe care le realizăm ne aduc mai aproape de Uniunea Europeană”, a spus el. „În ciuda tuturor provocărilor şi crizelor, am înţeles că putem avansa mai rapid pe calea integrării cu UE”, a subliniat premierul moldovean.

Recean a devenit prim-ministru în februarie, după ce predecesoarea sa, Natalia Gavrilita, a demisionat după 18 luni dificile la putere, marcate de turbulenţe economice şi de efectele de propagare ale invaziei Rusiei în Ucraina.

Menționăm că Republica Moldova a devenit candidată la aderarea la UE în 2022, alături de Ucraina, într-un impuls pentru ambiţiile prooccidentale ale guvernului său, care a acuzat în mod repetat Rusia că încearcă să destabilizeze ţara.

Vizita premierului Poloniei în Republica Moldova intervine după ce în ajun preşedintele Ucrainei a fost în prima sa vizită oficială la Varşovia de la începutul războiului şi s-a întâlnit inclusiv cu premierul Mateusz Morawiecki.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Dle Premier al Poloniei :::
    Ne permtem s a va intrebam ::::
    Ce parere avetzi despre Reunire
    a basarabiei cu Romania ????
    Mersi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *