UE / Nato

Premierul Poloniei: „Lumea rusă” este un cancer și o amenințare mortală pentru întreaga Europă

Mateusz Morawiecki, premierul polonez, a scris în cotidianul britanic The Telegraph că nu este suficient să sprijinim Ucraina în războiul său cu Rusia, dar că „noua ideologie monstruoasă” a președintelui rus trebuie să fie înlăturată complet.

Morawiecki a scris în ediția de miercuri a ziarului: „Când vorbesc cu tinerii, istoria secolului al XX-lea le sună ca un basm îngrozitor. Pare imposibil ca Hitler sau Stalin să se întoarcă în timpul nostru. Cu toate acestea, iluzia că istoria nu se poate repeta a fost scoasă la iveală pe 24 februarie a acestui an. De neconceput a devenit realitate atunci când rachetele au căzut asupra Kievului, Harkovului și a altor orașe ale unui stat suveran, democratic din inima Europei”.

Premierul a subliniat că în cadrul unei parade la Moscova, luni, pentru comemorarea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, președintele rus Vladimir Putin a prezentat lumii „mitologia victoriei Rusiei asupra nazismului”, ignorând faptul că, în timp ce Armata Roșie a învins mașina de război a lui Hitler a adus sclavia în multe țări din Europa Centrală și de Est.

loading...

Morawiecki a adăugat că renașterea Europei a fost posibilă cu o condiție: „Era necesar să se construiască un sistem în care războiul și totalitarismul să nu mai fie posibil niciodată”.

Cu toate acestea, „Cea mai recentă agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei face ca întreaga Europă să se întrebe dacă bazele libertății noastre sunt încă ferme și intacte”, a scris el.

„Străzile din Bucha, Irpin și Mariupol au alergat cu sângele nevinovaților”, a continuat Morawiecki. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina înseamnă întoarcerea ideologiilor blestemate. Ironia acestei povești este că Putin a construit un nou imperialism rus bazat pe un mit al victoriei asupra nazismului, iar propaganda sa descrie agresiunea împotriva Ucrainei ca pe o operațiune de „denazificați” țara”.

Morawiecki a susținut că Putin nu este nici Hitler, nici Stalin, ci ceva cu atât mai periculos cu cât posedă nu numai arme mai mortale, ci și „are la îndemână noua mass-media pentru a-și răspândi propaganda”.

Lumea Rusă a lui Putin este echivalentul comunismului și nazismului

„Ideologia „Russkiy Mir” (Lumea Rusă ) a lui Putin este echivalentul comunismului și nazismului din secolul XX”, a scris premierul. „Este o ideologie prin care Rusia justifică drepturile și privilegiile inventate pentru țara sa. Este, de asemenea, temeiul poveștii „misiunii istorice speciale” a poporului rus. În numele acestei ideologii au fost Mariupol și zeci de orașe ucrainene. distrus deoarece a trimis soldații ruși la război, i-a convins de superioritatea lor și i-a încurajat să comită crime de război inumane – uciderea, violul și torturarea civililor nevinovați. De asemenea, știm că această ideologie stimulează strămutarea forțată a ucrainenilor adânc în limba rusă. teritoriu.”

„Nu ne putem face iluzii”, a continuat articolul. „Nu este o nebunie, ci o strategie deliberată care a deschis deja porțile genocidului. „Russkiy Mir” este un cancer care consumă nu numai majoritatea societății ruse, ci reprezintă și o amenințare mortală pentru întreaga Europă. nu este suficient pentru a sprijini Ucraina în lupta sa militară cu Rusia. Trebuie să eliminăm complet această nouă ideologie monstruoasă”.

Articolul susținea că, așa cum Germania a fost de-nazificată după al Doilea Război Mondial, singura șansă de astăzi pentru Rusia și lumea civilizată este „de-putinizarea”.

„Dacă nu ne angajăm imediat în această sarcină, nu vom pierde doar Ucraina, ne vom pierde și sufletul, libertatea și suveranitatea”, a scris Morawiecki. „Pentru că Rusia nu se va opri la Kiev. Ea a pornit într-un lung marș spre Occident și depinde de noi să decidem unde o oprim”.


1 comentariu

  1. Foarte bine a spus polonezul.Si nu numai el spune asta,toata Europa,toata lumea civilizata stie asta,ca rusii sunt un pericol pentru intreaga omenire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.