UE / Nato

Premierul Poloniei: „Lumea rusă” este un cancer și o amenințare mortală pentru întreaga Europă

Mateusz Morawiecki, premierul polonez, a scris în cotidianul britanic The Telegraph că nu este suficient să sprijinim Ucraina în războiul său cu Rusia, dar că „noua ideologie monstruoasă” a președintelui rus trebuie să fie înlăturată complet.

Morawiecki a scris în ediția de miercuri a ziarului: „Când vorbesc cu tinerii, istoria secolului al XX-lea le sună ca un basm îngrozitor. Pare imposibil ca Hitler sau Stalin să se întoarcă în timpul nostru. Cu toate acestea, iluzia că istoria nu se poate repeta a fost scoasă la iveală pe 24 februarie a acestui an. De neconceput a devenit realitate atunci când rachetele au căzut asupra Kievului, Harkovului și a altor orașe ale unui stat suveran, democratic din inima Europei”.

Premierul a subliniat că în cadrul unei parade la Moscova, luni, pentru comemorarea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, președintele rus Vladimir Putin a prezentat lumii „mitologia victoriei Rusiei asupra nazismului”, ignorând faptul că, în timp ce Armata Roșie a învins mașina de război a lui Hitler a adus sclavia în multe țări din Europa Centrală și de Est.

Morawiecki a adăugat că renașterea Europei a fost posibilă cu o condiție: „Era necesar să se construiască un sistem în care războiul și totalitarismul să nu mai fie posibil niciodată”.

Cu toate acestea, „Cea mai recentă agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei face ca întreaga Europă să se întrebe dacă bazele libertății noastre sunt încă ferme și intacte”, a scris el.

„Străzile din Bucha, Irpin și Mariupol au alergat cu sângele nevinovaților”, a continuat Morawiecki. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina înseamnă întoarcerea ideologiilor blestemate. Ironia acestei povești este că Putin a construit un nou imperialism rus bazat pe un mit al victoriei asupra nazismului, iar propaganda sa descrie agresiunea împotriva Ucrainei ca pe o operațiune de „denazificați” țara”.

Morawiecki a susținut că Putin nu este nici Hitler, nici Stalin, ci ceva cu atât mai periculos cu cât posedă nu numai arme mai mortale, ci și „are la îndemână noua mass-media pentru a-și răspândi propaganda”.

Lumea Rusă a lui Putin este echivalentul comunismului și nazismului

„Ideologia „Russkiy Mir” (Lumea Rusă ) a lui Putin este echivalentul comunismului și nazismului din secolul XX”, a scris premierul. “Este o ideologie prin care Rusia justifică drepturile și privilegiile inventate pentru țara sa. Este, de asemenea, temeiul poveștii „misiunii istorice speciale” a poporului rus. În numele acestei ideologii au fost Mariupol și zeci de orașe ucrainene. distrus deoarece a trimis soldații ruși la război, i-a convins de superioritatea lor și i-a încurajat să comită crime de război inumane – uciderea, violul și torturarea civililor nevinovați. De asemenea, știm că această ideologie stimulează strămutarea forțată a ucrainenilor adânc în limba rusă. teritoriu.”

„Nu ne putem face iluzii”, a continuat articolul. „Nu este o nebunie, ci o strategie deliberată care a deschis deja porțile genocidului. „Russkiy Mir” este un cancer care consumă nu numai majoritatea societății ruse, ci reprezintă și o amenințare mortală pentru întreaga Europă. nu este suficient pentru a sprijini Ucraina în lupta sa militară cu Rusia. Trebuie să eliminăm complet această nouă ideologie monstruoasă”.

Articolul susținea că, așa cum Germania a fost de-nazificată după al Doilea Război Mondial, singura șansă de astăzi pentru Rusia și lumea civilizată este „de-putinizarea”.

„Dacă nu ne angajăm imediat în această sarcină, nu vom pierde doar Ucraina, ne vom pierde și sufletul, libertatea și suveranitatea”, a scris Morawiecki. „Pentru că Rusia nu se va opri la Kiev. Ea a pornit într-un lung marș spre Occident și depinde de noi să decidem unde o oprim”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Foarte bine a spus polonezul.Si nu numai el spune asta,toata Europa,toata lumea civilizata stie asta,ca rusii sunt un pericol pentru intreaga omenire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *