Politică

Premierul Streleț avertizează: Dacă nu vom ajunge la un acord cu FMI, dolarul ar putea crește până la 40 de lei

Avertismentul vine din partea prim-ministrului nou ales, Valeriu Streleţ, și a fost făcut în cadrul unei ediţii speciale la postul public de televiziune. 

„Problemele sunt extrem de grave. Problemele din sistemul financiar pot arunca foarte repede cursul leului, care este ținut cu forța la 19,3 – la 40. În cazul în care devine clar că nu vine FMI, că nu avem nicio perspectivă de careva fluxuri valurate în suport bugetar. Asta înseamnă că ratele dobânzilor la credite vor sări în sus la 40%. Asta înseamnă înghețarea economiei. Lipsa banilor în buget, stoparea plăților salariale și a pensiilor”, a spus Streleț.

Primul-ministrul nu exclude că şi rata dobânzii ar putea să ajungă la 40 la sută, ca urmare ar fi blocată activitatea economică. Potrivit lui Valeriu Streleţ, în prezent, rata dobânzii este de 25 la sută.

Menționăm că, o misiune a Fondului Monetar Internaţional urmează să ajungă în Republica Moldova în data de 22 septembrie 2015.

Premierul Valeriu Streleţ spune că este gata să se întâlnească cu protestatari zilele următoare, poate chiar miercuri, însă nu vede motive ca să demisioneze. 

„Demisia Guvernului ar putea conduce la o serie de probleme sistemice care s-ar finaliza cu un colaps. Nu înţeleg de ce cer demisia Guvernului. Noi în cele 5 săptămâni şi şase zile am muncit foarte mult, am pus bazele unor procese care să soluţioneze problemele revendicate de către protestatari. Am reuşit să lichidăm datoriile la subvenţiile pentru agricultori, am evitat anularea dreptului pentru ţara noastră de a elibera Carta Verde. Am iniţiat procesul de lichidare a băncilor implicate în furtul miliardelor”, a spus şeful cabinetului de miniştri.

Streleţ susţine că organizatorii protestelor urmăresc alte scopuri decât cele ale protestatarilor. „Am tot respectul faţă de protestatari. Sunt sigur că oamenii care protestează ar fi avut alte revendicări decât cele formulate de către liderii Platformei „DA”. Oamenii ar fi cerut majorarea salariilor, anularea tarifelor majorate etc. Organizatorii protestelor vor să distrugă totul”, a spus Streleţ.

Premierul a spus că este gata pentru un dialog cu liderii Platformei „DA”, să le prezinte un raport asupra activităţii Guvernului şi o foaie de parcurs pentru redresarea situaţiei, însă este sceptic că acest dialog se va finaliza cu succes. „Ei nici nu vor să audă, urmăresc alte interese. Nu văd dorinţa de compromis a grupului de lideri, situat în faţa acestor protestatari”, a adăugat Streleţ.

Valeriu Streleţ s-a arătat deranjat de etichetările „hoţ” şi „criminal” care i-au fost atribuite de la tribuna din PMAN. „Mă simt ofensat. Nu sunt hoţ. Am şi mulţi colegi oneşti, care nu sunt hoţi. Unii lideri ai Platformei „DA” ar trebui să-şi ceară scuze”, a spus premierul.

sursa: unimedia.info/trm.md/ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *