Internațional

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan le-a promis tututor inamicilor că îi va face “să plătească”

În seara susccesului Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), Erdogan şi-a reluat retorica agresivă din campanie şi a atacat opoziţia, în special "trădătorii" organizaţiei imamului Fethullah Gülen, pe care îl acuză de complot împotriva regimului său.

"Poporul a dejucat astăzi planurile perfide şi capcanele imorale (…) cei care au atacat Turcia au fost respinşi", a declarat el în faţa miilor de susţinători reuniţi la cartierul general al AKP din Ankara.

"Nu va fi stat în stat, a venit timpul să îi eliminăm", a continuat şeful Guvernului în faţa mulţimii care agita drapele ale partidului.

După numărarea a 95 la sută din voturile exprimate, candidaţii AKP s-au clasat pe primul loc, obţinând 45 la sută din voturi şi devansând net principalul său concurent, Partidul Republican al Poporului (CHP, centru-strânga), cu 28,5 la sută.

Aşa cum a sugerat tonul acestui discurs, victoria fără apel ar urma să îl convingă pe Erdogan, în vârstă de 60 de ani, să se prezinte la alegerile prezidenţiale din august, disputate pentru prima dată prin vot universal direct.

După 12 ani aflaţi la putere la conducerea Turciei, prim-ministrul confirmă, cu acest succes, că rămâne personajul cel mai charismatic al ţării, dar şi cel mai controversat: aclamat de cei care văd în el un artizan al decolării economice a ţării, dar considerat de alţii un "dictator" islamist.

În urmă cu un an, în timp ce se afla încă la apogeul puterii sale, "marele om", cum îl numesc susţinătorii săi, "sultanul", cum îl ironizează uneori adversarii, a primit un prim semnal de alarmă în iunie 2013, când milioane de turci i-au cerut demisia în stradă.

Departe de mizele naţionale, rivalităţile locale care marchează de obicei alegerile în Turcia au provocat, duminică, moartea a nouă persoane.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *